– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da budsjettavtalen ble presentert tirsdag kveld. Her er Støre flankert av SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da budsjettavtalen ble presentert tirsdag kveld. Her er Støre flankert av SV-leder Audun Lysbakken og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Budsjettenighet om mer i bostøtte og litt mer til omsorgsboliger

Budsjettavtalen mellom Ap, Sp og SV innebærer blant annet økt bostøtte og noe mer til omsorgsboliger og Klimasats. I tillegg kommer en rekke saker som skal utredes.

– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da avtalen ble presentert tirsdag kveld. Han sa at budsjettjusteringen tok innover seg signalene om at flere husholdninger sliter økonomisk. 

SV-leder Audun Lysbakken var fornøyd med det partier kaller en dyrtidspakke med mer til minstepensjonister, uføre, barnetrygd, bostøtte og dagpenger (over 3 mrd.) Partiet har også fått gjennomslag for gratis halvdagsplass i SFO for 2.-klassinger.

Fakta om budsjettenigheten mellom SV og regjeringspartiene

Enigheten innebærer blant annet:

* drivstoffavgiftene kuttes med 1,5 milliarder kroner

* økt bostøtte ved høye strømpriser

* uføre på minstesats får engangsutbetaling 3.000 kroner

* minstepensjonene øker med 4.000 kroner

* gratis halvdagsplass i SFO for andreklassinger

* 50 prosent tannlegerabatt for dem mellom 23 og 26 år

* strengere skatteregler ved flytting til utlandet

* fortsatt letestopp etter olje

* fortsatt begrensning på leting i iskantsonen

* enighet om at regjeringen skal vurdere å innføre petroleumsfrie områder

* tiltak for å kutte mer i klimautslipp, blant annet til Enova

* plan for hjelp til Ukraina og fattige land som rammes av krigens ringvirkninger

* 50 prosent økning i støtte til beboere på asylmottak

* engangsutbetaling for uføre som mottar minsteytelsen

* økning i barnetillegget for personer på arbeidsavklaringspenger (AAP)

* 5.400 kroner i økt studiestøtte (lån og stipend) for fulltidsstudenter

* satsen for skattefradrag i BSU reduseres fra 20 til 10 prosent

* 7 millioner mer i støtte til matsentraler

* støtten til partigruppene på Stortinget kuttes med 5 millioner

* bevilgningen til Stortinget kuttes med samme beløp

Matsentralene får 7 millioner kroner ekstra. Minstepensjonister får 4.000 kroner ekstra i året, mens mottakere av minstesatsen for uføre får 3.000 kroner ekstra. I tillegg blir bostøtten økt på grunn av de høye strømprisene.

Klimasatsordningen videreføres etter at den ble kuttet i regjeringens budsjettforslag. SV måtte nøye seg med 100 millioner kroner her. I sitt alternative statsbudsjett foreslo partiet 300 millioner kroner.

Omsorgsboliger

Noe av kuttet på 1 milliard kroner i investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser i institusjon og omsorgsboliger er reversert. Tilskuddet skal stimulere kommunene til både å fornye og øke tilbudet av institusjonsplasser og omsorgsboliger for personer med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester. Nå økes det med 95 millioner kroner. Arbeiderpartiet mener det dekker oppstartskostnadene i år. 

– Vi har hele veien vært tydelig på at det aldri var aktuelt for oss å avvikle investeringstilskuddet, og vi har jobbet hardt for å finne plass til friske midler også for 2023. Vi er veldig glad for at vi nå har klart å finne plass i et veldig stramt budsjett, sier Cecilie Myrseth, helsepolitisk talsperson fra Arbeiderpartiet i en pressemelding.

Ifølge Ap tilsvarer 95 millioner kroner i 2023 beløpet for 2022, og tilrettelegger for at kommuner kan gå videre både med å rehabilitere omsorgstilbudene og bygge nytt der det er nødvendig.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson på Stortinget, Bård Hoksrud, mener dette er politisk spill og lureri.

– Siden Myrseth enten ikke er ærlig, eller ikke kan matte, så skal jeg forklare dette enkelt. Regjeringen kutter over en milliard og kommer nå med 95 millioner til omsorgsplasser. Det er å reversere ca. 10 prosent og kommer til å bety at det blir bygget noen titalls, og ikke flere hundre plasser, slik man egentlig skulle.

Det ble ikke mer til boligsosiale tiltak selv om kritikken av kuttene der har vært høylytt. 

Mindre drivstoffavgift

Senterpartiet har blant annet fått gjennomslag for ytterligere kutt i drivstoffavgiften. Til sammen legger budsjettet opp til kutt på 1,5 milliarder kroner, særlig innen anleggsdiesel.

De planlagte skattelettelsene for mesteparten av befolkningen består også. Senterpartiet skryter også av økninger i studiestøtte, på til sammen 5.400 kroner.

– Vi leverer på det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest: sosial rettferdighet, sier finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) i en pressemelding.

Sosialtiltak som kom med i budsjettet inkluderer blant annet en prisjustering av barnetrygda og 5.000 kroner ekstra i året til enslige forsørgere. Barnetillegget for mottakere av arbeidsavklaringspenger, dagpenger eller deltakere i kvalifikasjonsprogrammet økes også, og 2.-klassinger får nå tolv gratis timer i SFO.

Henter penger fra Statkraft

SV innkasserer også seire på bistandsområdet, der det er økte bevilgninger i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget, og beboere på asylmottak får økt stønaden med 50 prosent.

På klimafronten er den mest merkbare seieren for SV at regjeringen bes om ikke å lyse ut 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden.

Det blir 50 prosent økning i stønaden til asylsøkere som bor på mottak. Også bevilgningen til Enova økes.

Regjeringspartiene har tydelig uttrykt at de ikke ønsker å bruke mer oljepenger. Økte kostnader er dekket av 4,3 milliarder kroner i utbytte fra Statkraft.

Verbalforslag

I tillegg til endringer i selve statsbudsjettet, har SV også fått gjennomslag for 44 verbalforslag. Det er politiske saker hvor Stortinget ber regjeringen utrede ulike spørsmål. Det omfatter alt fra å utrede nye eksamensformer, bekjempe pukkellaks til å begrense petroleumsutvinningen. 

For kommunesektoren er det av interesse at regjeringen neste år skal sende på høring et forslag som gir kommunene sterkere virkemidler til å regulere og dimensjonere det samlede barnehagetilbudet. Verbalforslaget sier det betyr at kommunene kan sette vilkår for tilskudd til private barnehager, kunne stille samme krav til private som til offentlige barnehager og tidsavgrense tilskudd til private barnehager.

Budsjettavtalen innebærer også at regjeringen blir bedt om å gjenoppta forhandlingene om byvekstavtale med Tromsø. Her heter det at en statlig finansiering skal være slik at bompengeandelen er på nivå med andre inngåtte byvekstavtaler. Det er også enighet om at regjeringen må starte forhandlinger om byvekstavtale med Kristiansand-regionen og Nedre Glomma så fort som mulig.