Nyheter

Et lyspunkt i Lampeland

På kommunehuset i Lampeland er det enighet om én ting: Budsjettet er et finstemt, balansert dokument. Men spør dem ikke hvor sykehjemmet skal ligge.

Publisert

Budsjettet er i balanse, og det har vi klart uten noe bråk.

Saksordfører Harald Pedersen (Ap) høres ut som en prest som takker menigheten for kollekten. Og ser man utover denne forsamlingen av trauste døler, er det vanskelig å tro de kan lage noe særlig bråk i det hele tatt. Men det kan de altså. Her er det bare stille etter en hard runde med lokaliseringsstrid.

Vi tar først noen runder med førjulsfred. Niri Baklid (FrP) synes Flesberg har fått et finstemt budsjett. Og enigheten fortsetter:

- Vi har fått et gjennomarbeida og bra budsjett, sier Thomas Fosen (H).

Da skulle det etter alle regneformler være solid flertall for budsjettet og ikke noe særlig mer å diskutere. Men selv om Harald Pedersen synes budsjettet er bra, kaster han en brannfakkel inn i debatten før avstemning.

- Vi bør slå oss sammen med de to andre Numedals-kommunene. Vi er jo bare 7.000 mennesker i denne dalen. Hvorfor skal vi ha tre tekniske etater, tre oppvekstetater osv, spør Pedersen.

Ordfører Henry Tangen Andersen (Sp) er raskt ute og orienterer om det gode samarbeidet i regionrådet. Varaordfører Paul Bratlie (H) sier at sammenslåingen i Sarpsborg-regionen førte til flere byråkrater. Innflyttede Thomas Fosen (H) fra Oslo og Kongsberg hyller de små forhold, nærheten til politiske beslutninger og hvor lett det er å engasjere seg i et lite samfunn. Så kommer varaordfører og Høyre-mann Bratlie på én fordel med sammenslutning:

- En fordel ville være at vi fikk én Senterparti-ordfører i stedet for tre.

De gamle, de døde og de sultne

For å gjøre en lang historie kort: Flesberg har hatt en hissig debatt i og utenfor kommunestyresalen om man skal bygge nytt sykehjem i sentrum, som er Lampeland, eller om man skal bygge på det gamle, som ligger i et annet lite tettsted.

Lokalavisjournalisten er anklaget for å ha mottatt bestikkelser, fordi et flertall av artiklene har omhandlet de nye planene. Og i kommunestyret har man også brukt harde ord. Men et nybygg i Lampeland er vedtatt. Det er likevel en del detaljer man kan strides om fortsatt, og taperne vil gjerne stikke litt kjepper i hjula.

Arkitekttegningene kommer på bordet. KrFs Johannes Bratterud går mot talerstolen.

- Jeg kan ikke se det satt av noe til fellesrom hvor de kan holde andakt, påpeker han.

En annen lurer på om de som skal dø på Flesbergheimen vil bli fraktet gjennom hallen hvor det er mange folk.

- Ær´e hovedsakelig tre eller betong som er byggematerialet, og hvor mange kvadratmeter er det til sammen, blir det spurt.

Oddvar Garås (Sp) har vært arkitekttegningene rundt for å finne mat. Han går på talerstolen og spør.

- Ær´e no kjøkken i detta bygget eller? Og hvor ligger´e? Ska´rem ikke ha no mat, kanskje?

Kjøkkenet blir funnet. Pastor Bratterud blir forsikret om at andakt kan skje i skjæringa mellom biblioteket og kafeteriaen. De døde skal bli fraktet ut på en verdig måte, sier rådmannen.

Ordføreren minner om at saken gjelder om arkitekt Nils Tveit skal få oppdraget eller ikke, og han oppfordrer kommunestyret til å holde seg til saken.

Ett spørsmål gjenstår.

- Har vi no´ valg, spør Niri Barlid (FrP).

- Nei, men du kan stemme imot, trøster ordføreren.

Rolig framdrift

De har ikke hastverk i Flesberg. Alle får snakke ut, og selv om det er budsjettmøte, har ikke ordføreren innført taletid.

Ordfører Henry Tangen Andersen leder møtet lett og greit, men han bruker ofte fornavn på representantene og sier aldri hvilket parti de er fra.

Tilhørerne har heller ikke fått sakspapirer, og da blir det straks vanskeligere å følge med. Sakskartet ligger på Internett i stikkordsform, men ikke alle mestrer det verktøyet ennå. Et pluss må gis for at reguleringssaken til Terje Tilhører (etternavnet fikk vi ikke) ble flyttet til første del av møtet, og at han fikk forklare sin side av saken.

De gjør ikke noe galt i Lampeland,men med litt strengere taletid, kunne de kanskje slukke lyset tidligere.

Flesberg kommunestyre, 21. desember 2000

Kommunestyresalen: 3

Tilhørerservice: 2

Sakskartet: 4

Møteledelse: 3

Debatt: 3

Total: 3

Saker: 14 av 15 saker vedtatt

Møtets lengde: 5,5 timer

Frammøte: 21 av 21 representanter

Tilhørere: 2

Powered by Labrador CMS