Nyheter
Bykle forbyr stygge og "teatralske" hyttebygg
Har du planer om å bygge hytte på over 100 kvadratmeter, med stabbursgavler, utskårne stolper og terrasse, er ikke Bykle din hyttekommune. Der vil de ikke ha prangende hyttebyer i folklorestil.
Ukritisk bruk av stabbursgavler, utskårne kruseduller, uekte vindussprosser er alle eksempler på smak- og stilløs pyntetrang, mener kommunen. Den kaller dette en “teatralsk hyttemote” som ikke hører hjemme i fjellheimen.
For å få godkjent byggesøknaden må du bygge i villmarkspanel og torvtak, og mønet får ikke være høyere enn 5,5 meter. Det er ikke tillatt å ha kvistløsninger. Kvadratmetergrensen er 100, men kan tøyes til 160 i noen tilfeller.
- Med disse reglene står vel Bykle kommune for en ensretting?
- I spesielt attraktive områder vil vi ha en lik stil som passer inn i landskapet. Men det er ikke sikkert vi kommer til å kreve denne byggestilen i andre hytteområder, sier avdelingsingeniør Folke Nesland.
Det er i de fineste hytteområdene at byggekravene er strengest. Her er da også tomtene dyre, om lag 200.000 kroner, og de som har råd til å kjøpe tomt, har også penger til å bruke arkitekt og bygge i kvalitet, mener kommunen. Det er etter ønske fra de private grunneiere at Bykle har laget så detaljerte og strenge reguleringsbestemmelser, forteller Nesland.
- Så Bykle er en hyttekommune bare for folk med mye penger?
- Nei, vi har også tomter i billigere områder, hvor kravene til byggeskikk ikke er så fordyrende, sier Nesland.
Hyttebyggerne har ingen innvendinger mot byggeskikkreglene, mener han. Kommunen har bare fått et par klager i året på byggesaksbehandlingen.
Ikke for Røkke og Gjelsten
Kommunen har nettopp fått utarbeidet en byggeskikkveileder som inneholder svært detaljerte råd og tips til hyttebyggere. Flere av hytteområdene i Hovden var i ferd med å ligne boligfelt. Gigantomanien hadde nådd hyttefolket der. Selv om kommunen har praktisert strenge reguleringsbestemmelser, var det likevel behov for en byggeskikkveileder. Den skal brukes som grunnlag for nye reguleringsplaner, opplyser Nesland.
Bykle har vært mer forutseende enn mange andre hyttekommuner. Allerede for ti år siden vedtok kommunen en retningsgivende hyttestørrelse på 100 kvadratmeter.
- Her hadde ikke Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten fått bygge sine hyttepalasser?
- Det kan hende vi kunne funnet et område som hadde passet for dem. Men vi ønsker ikke at hyttefolk skal profilere seg selv med statusbygg, sier Flesland.
Astri Rysstad på kulturkontoret i kommunen har vært ansvarlig for arbeidet med byggeskikkveilederen, i samarbeid med Norsk Form. Hun sier veilederen først og fremst skal motivere hyttebyggere til å velge den gode smak. Hun avviser at kommunen opptrer som smakspoliti.
- Veilederen er ikke grunnlagt på synsing, men på kunnskaper om form og stil. Den er faglig begrunnet og utarbeidet av fagfolk, sier Rysstad.