Nyheter
- Avisen er helt på bærtur
Generalsekretær i Frp Geir Almåsvold Mo (40) liker ikke at Dagsavisen slår fast at Frp er det partiet som har flest kriminelle.
- Er Frp-ere mer kriminelle enn andre politikere?
- Det har jeg ingen grunn til å tro.
- Hvorfor mener du Dagsavisen driver med «useriøs» og «amatørmessig» journalistikk?
- De har søkt på nett og basert nyheten på 28 saker som har vært i mediene siden totusen-et-eller-annet og stoppet der. Så slår de fast at Frp er partiet med flest kriminelle. Det henger ikke sammen, det skjønner alle. Det eneste de dokumenterer, er at blant 28 saker de har funnet, finnes det 12 politikere fra Frp. Avisen er helt på bærtur og framstiller en sannhet basert på vås. Hvis de skulle gjøre en undersøkelse, og kreve å bli tatt seriøst, måtte de gjennomgå alle dommer i domstolssystemet og finne partitilhørighet. Det er praktisk umulig.
- Kommer du til å klage saken til Pressens Faglige Utvalg?
- Vi skal vurdere det i løpet av kort tid. Jeg tror det er et godt grunnlag for å få prøvd denne saken i PFU. Den mangler saklighet, etterrettelighet og nøyaktighet.
- Er det relevant for velgerne å vite om dem de stemmer på er straffedømt eller ikke?
- Det er et vanskelig spørsmål. Vi har en rettspraksis hvor en person som blir dømt, får gjøre opp for seg og komme tilbake som normal samfunnsborger. For å finne ut om en person er straffedømt, må man gå gjennom alle dommer. Og denne type opplysninger er strengt håndtert. Det er kun i veldig spesielle stillinger med egne lover at man har rett til å kreve vandelsattest.
- Men de kan fortelle det selv?
- Vi oppfordrer til det internt. Hvis noen har noe i sin fortid, bør de være åpne om det. Å være valgt til tillitsverv, handler om tillit. For å få tillit, må man være åpen.
- Er det greit for Frp at personer som for eksempel er dømt for drap, overgrep eller spritsmugling har politiske verv?
- Det er opp til de som skal stemme, om de syns det er greit. Hvis vi skal si nei til alle typer lovbrudd, hvor skal vi sette grensen? Går det bra å kjøre 150 km i timen i 80-sonen, hvis man ikke kjører på noen, men ikke bra hvis man kjører på noen? Å gjøre opp for seg, og få en mulighet til å komme tilbake til samfunnet, er et viktig prinsipp vi må ta vare på. Vi kan ikke ha en gapestokkmentalitet, der man henges ut bare fordi man er politiker.
- I 2005 foreslo ditt parti å opprette en nettside der seksualforbryteres navn, bilde, fødselsdato og adresse legges ut til offentlig beskuelse. Hvis pedofile kan henges ut, bør ikke kriminelle politikere også tåle det?
- Uthenging av kriminelle politikere har vi i alle landets aviser. Politikere er den gruppa som blir mest hengt ut, hvis de gjør noe dumt. Da blir navn, bilde og alt brettet ut i offentligheten. Det er ingen grenser for hva man kan skrive om politikere.