Etatsdirektør Helge Jagmann ved sykehjemsetaten i Oslo kommune svarte først på spørsmål under høringen 13. mars.

Etatsdirektør Helge Jagmann ved sykehjemsetaten i Oslo kommune svarte først på spørsmål under høringen 13. mars. 

Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo har politianmeldt pasient ved Ullern helsehus

– Ansatte ved Ullern helsehus er blitt herjet med av pårørende, sier etatsdirektør Helge Jagmann ved sykehjemsetaten i Oslo kommune.

Tittelen i saken er endret 20. mars 2023. Tittelen var opprinnelig «Oslo har politianmeldt pårørende ved Ullern helsehus.» Den er endret til «Oslo har politianmeldt pasient ved Ullern helsehus» fordi informasjonen som Helge Jagmann ga i høringen ikke stemmer, ifølge avdelingsdirektør Henrik Mevold i Sykehjemsetaten i Oslo. Mevold forteller at det var en pasient, og ikke pårørende, som ble anmeldt for rasisme mot en ansatt på Ullern helsehus. Hendelsen skjedde i siste del av 2022. Sykehjemsetaten har ikke fått noen tilbakemelding fra politiet i etterkant av hendelsen, ifølge Melvold den 20. mars.

Byrådet i Oslo har de siste månedene fått kraftig kritikk for forhold i eldreomsorgen. Flere medier har i en rekke saker omtalt kritikkverdige forhold og grov omsorgssvikt ved helsehusene.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og administrative ledere i Oslo svarte i høringen 13. mars på spørsmål om hva byrådet har gjort de siste årene i forbindelse med den dårlige situasjonen på Oslos helsehus.

– Fantastiske ansatte

Jagmann svarte på spørsmål fra Maren Rismyhr (Rødt) om arbeidsmiljøet på Ullern helsehus og de andre helsehusene er forsvarlig. 

– Vi har store grupper ansatte, det er flere hundre. Hovedinntrykket er at arbeidsmiljøet er trygt og forsvarlig. Men det er vanskelig at ansatte blir herjet med av pårørende, svarte etatsdirektøren.

Helsebyråd varsler fire endringer for helsehusene i Oslo.

«Dra tilbake til Afrika»

Han fortsatte med å fortelle at ansatte har fått høre at «hvis ikke jeg får det slik og slik for mora mi, går jeg til Dagsrevyen.»

– Det er en veldig krevende situasjon. Ansatte har også fått høre at «du snakker så dårlig norsk, dra tilbake til Afrika.» Vi har anmeldt pårørende til politiet for rasisme. Vi er veldig takknemlig for alle de fantastisk flinke folkene som vi har på laget, sa han.

Helsehusene har siden 2015 har vært et tilbud for personer i Oslo med sammensatte helseutfordringer som trenger behandling og/ eller rehabilitering for en kortere periode.

Overforbruk på 20 millioner kroner

Jagmann ble også spurt om hvordan kommunen prioriterer ressurser til helsehusene. Han svarte at politikerne bevilger penger til helsehusene basert på blant annet opplysninger om antall plasser, plasstype og pleiefaktor i forhold til plasstype. 

Han understreket at kriteriene er like for de fire helsehusene. Ullern helsehus hadde et overforbruk på 20 millioner kroner i 2022. Budsjettet var på 154 millioner kroner. 

- Min forventning til institusjonene er at de holder budsjettene sine. Når vi har hatt flere år med merforbruk, så er årsaken at det er meget krevende å omstille. Vi vet hva pengene er gått til. Hadde det vært enkle grep, hadde vi gjort det for lenge siden, sa han.

Noe av årsakene til merforbruket er stor turnover, noe som fører til dyr innleie av ansatte og bruk av medisiner. Oslo har også problemer med å få tak i sykepleiere, opplyste Jagmann.

Steen ble byttet ut

Det var også høring om helsehusene 30. januar. Opposisjonen hadde ikke fått innsyn i dokumenter de hadde bedt om, og varslet allerede da at det ville bli ny høring.

I ettertid er helsebyråd Robert Steen (Ap) byttet ut med helsebyråd Marthe Scharning Lund (Ap.) 

Ullern bydel har 35.000 innbyggere. Av dem er 18,5 prosent over 67 år. 

Her kan du se opptak av høringen mandag 13. mars.