Sist Hammerfest havnet på Robek var i perioden 2003–2005.

Sist Hammerfest havnet på Robek var i perioden 2003–2005. 

FOTO: Gabriel Aas Skålevik, VG.

På Robek for tredje gang

Hammerfest står i en alvorlig økonomisk situasjon.

Det melder Hammerfest i en pressemelding.

– I forbindelse med gjennomgang av Hammerfest kommunes budsjett- og økonomiplan 2024-2027, har Statsforvalteren funnet at kommunen har vedtatt uspesifiserte innsparinger, skriver kommunen.

Hammerfest blir dermed den fjerde kommunen så langt i år som meldes inn i Robek. I januar ble Meløy, Flesberg og Vegårshei meldt inn i Robek. 

I gang med omstilling

Ifølge Hammerfest har kommunen, i sin liste over valgte tiltak i driftsbudsjettet, vedtatt en omstillingsprosess med planlagt innsparing på 20 millioner kroner i 2024 og 40 millioner kroner i hvert av årene 2025, 2026 og 2027. 

Innsparingene er ikke fordelt ned på rammene slik kommuneloven krever, dermed blir Hammerfest underlagt statlig kontroll med årsbudsjett, låneopptak og langsiktige leieavtaler. 

Kommunen må nå lage en tiltaksplan som sikrer at økonomien bringes i balanse.

– Hammerfest kommune står i en alvorlig økonomisk situasjon og har allerede startet en omstillingsprosess for å redusere forbruk og gjeld, og få en bærekraftig økonomi. Denne jobben skal vi nå fortsette med sammen med Statsforvalteren, skriver kommunen.

Hammerfest har stått på Robek to ganger tidligere. Sist kommunen sto på den fryktede lista var i perioden 2003-2005. Totalt står det nå 14 kommuner på Robek.