Nyheter

Kommunesenteret Reine er en turistmagnet, men det har liten effekt på kommunekassa i Moskenes.
Kommunesenteret Reine er en turistmagnet, men det har liten effekt på kommunekassa i Moskenes.

Moskenes vedtar budsjett med 40 mill. i minus

– Vi har vedtatt et realistisk budsjett, men vi vet det ikke blir godkjent, sier ordfører Lillian Rasmussen (Bygdelista) i Moskenes i Lofoten.

Publisert Sist oppdatert

Moskenes har store naturrikdommer og landskaper som turister reiser halve verden rundt for å se, men kommunekassa er alt annet enn velfylt. Siden 2012 har kommunen vært på Robek, og slik fortsetter det i 2023 med budsjettet kommunestyret nå har vedtatt.

– Vi er med i et prosjekt hos Statsforvalteren, så vi må jobbe videre med økonomien, sier ordføreren.

Kommunen samarbeider med kommuner i «fastlandslofoten» – Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes – om en rekke tjenester. Det har kommunestyret vedtatt at de skal fortsette med. I dag samarbeider kommunene blant annet om IKT, Nav barnevern og brannvesen. Vågan sa i fjor nei til å overta ansvaret for helse- og omsorgssektoren i Moskenes.

Folketallet i Moskenes var på 985 personer ved siste telling, ifølge SSB.

Kassakreditt og gjeld

Målet med utviklingsprosjektet hos Statsforvalteren er å få kommuneøkonomien under kontroll, slik at Moskenes kan levere tjenester som innbyggerne har krav på innenfor rammen av god forvaltningsskikk.

Kommunen må ha en god praksis og en sunn og bærekraftig økonomi, heter det fra Statsforvalteren. I 2021 hadde Moskenes et netto driftsresultat på minus 17 prosent. Gjelda er stor, og kommunen lever på kassakreditt.

– Ubalansen mellom inntekter og utgifter er antakelig et symptom på at innbyggerne i kommunen ikke mottar riktige tjenester på riktig nivå. Vi har indikasjoner på at dette gjelder mange områder, for eksempel miljø, helse og omsorg, byggesak, skole med flere, sier Nils Are Johnsplass i kommunal- og beredskapsavdelingen hos Statsforvalteren i Nordland på embetets hjemmeside.

Han omtaler utfordringsbildet som omfattende og komplekst.

Forprosjektet er i gang og går fram til sommeren 2023. Selve prosjektperioden er 2023 til 2025. Etter det skal erfaringene fra prosjektet tas inn i ordinær drift.

Sammenslåing

Kommunestyret vedtok også at en eventuell sammenslåing i Lofoten minimum må omfatte «fastlandskommunene» Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, der de to siste er de minste. De har tidligere vært én kommune, og i kommunestyret ser politikerne ikke at det kan hjelpe med en småkommunesammenslåing.

Flakstad og Moskenes ble slått sammen i 1964 og skilt i 1976.

Powered by Labrador CMS