Utvalg mener det er mulig å fase ut kommersielle velferdsaktører – møter kraftig kritikk
Regjeringens avkommersialiseringsutvalg foreslår at private leverandører av velferdstjenester må reguleres strengere. – Legg rapporten i en skuff, sier Høyre.
Avkommersialiseringsutvalget har arbeidet siden august 2022 og har sett på hvordan kommersielle aktører kan fases ut av offentlige og skattefinansierte velferdstjenester.
Utvalgsleder Jan-Erik Støstad overleverte torsdag fram den endelige rapporten til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
– Vi foreslår ikke utfasing, vi foreslår ikke avkommersialisering. Det er viktig, sa Støstad under presentasjonen.
Utvalget mener likevel at private leverandører inn i velferdssystemet skal reguleres bedre og strengere.
Høyre: Virkelighetsfjernt
Høyre har kritisert nedsettelsen av utvalget, og nestleder Tina Bru kom torsdag med en klar beskjed. Hun kaller det virkelighetsfjernt av Støre-regjeringen å kaste private aktører ut av samarbeidet med det offentlige.
– Jeg ber Støre-regjeringen legge rapporten i en skuff, sier Bru.
Rødt er ikke uventet av helt motsatt oppfatning. Seher Aydar mener regjeringen med en gang kan sette i gang å fase ut kommersielle aktører.
– Høyresiden har lenge skjøvet EØS-avtalen foran seg, at den står i veien for at de kommersielle kan fases ut av velferden. Utvalget slår fast at det ikke stemmer. Vi kan starte å ta tilbake kontrollen fra de kommersielle kreftene i morgen, sier Aydar.
Medlem slakter rapporten
Utvalget ble satt ned som følge av regjeringens budsjettforlik med SV høsten 2021.
Medlemmene i utvalget, fra Private Barnehagers Landsforbund og NHO har tatt dissens på deler av rapportens konklusjoner, men et flertall på ni står samlet.
Næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, representerte NHO i utvalget. Han gir den over 400 sider lange rapporten det glatte lag.
– Rapporten er ubalansert og lite objektiv, med kraftige angrep mot private uten grunnlag i fakta. Flertallet i utvalget lar seg styre av et politisk ladet premiss om at kommersiell drift er negativt og overser hvordan velferdstjenestene i Norge er bygget opp som offentlige tjenester, sier Widme.
(©NTB)