Nyheter

Utbygging splitter Nesodden

NESODDEN: Tilhengerne av utbygging av Tangen Brygge har «dårlig politisk moral og begår sterke maktovergrep». Motstanderne er «70-talls-sosialister som er mot alt og mangler helhetstenkning». Utbygging deler Nesodden kommune i to. 4. mars er det folkeavstemning.

Stridens kjerne er Nesoddtangen, en 20 minutters ferjetur fra Oslo. Her planlegger en privat entreprenør å bygge Tangen Brygge, et kompleks med boliger, parkeringshus og næringslokaler - kloss i strandkanten. En ny ferjeterminal inngår også i planene. Mandag får folket avgjøre saken, som har skapt heftig debatt i over to år.

Hvite mot gule

Vi er på Tangen senter. Det er lørdag formiddag og vel ei uke igjen til folkeavstemningen. 700 av kommunens 15.500 innbyggere har allerede forhåndsstemt.

De handlende må trenge seg forbi tre stands og nærmere ti engasjerte aksjonister med løpesedler for og imot. Tilhengerne har hvitt jakkemerke med påskriften «Ja til Brygga». Motstanderne har gult hvor det står «Brygga for alle». Aksjonistene kan ikke kalles unge, sinte menn. Etablerte trebarnsfedre er trolig mer passende.

- Entreprenør Ragnar Evensen er en privat tredjepart med sterk egeninteresse i å realisere prosjektet. De har produsert glansede brosjyrer som alle på Nesodden har fått i postkassen, sier Christian Hintze Holm.

Han er gruppeleder for SV, som ble det største partiet etter valget i 1999. Partiet gikk til valg på én sak: Motstanden mot Tangen Brygge.

Skaper engasjement

Da det politiske flertallet i kommunen gikk inn for utbygging etter valget, reiste det seg et krav om folkeavstemning. Det ble samlet inn rundt 2.000 underskrifter blant ca. 11.000 stemmeberettigede.

Holm mener folkeavstemningen skyldes dårlig politisk moral i Ap og Høyre, samt et FrP «som lot seg kjøpe» etter valget. Holm møter raskt motstand fra Runar Todok. Han er aktiv i Nesodden Ap.

- Det ble holdt åpne møter, slik det skal i enhver planprosess, men folk viste liten interesse for planen på det tidspunktet, sier Todok.

- Milde måne! Hva vet du om denne beslutningsprosessen? Du sitter da ikke i kommunestyret. Og du bodde i Oslo da alt dette skjedde, sier Holm.

Nå får Todok forsterkninger. Erik Øverland har meldt seg inn i Ap, takket være denne saken.

- Tangen-saken har fått meg til å engasjere meg. Nesodden vil bli et mer levende sted med nye Tangen Brygge. Motstanderne er av typen som har negative holdninger til alt som er nytt. De hører hjemme på 70-tallet!

Pål-Erik Plaum, som også representerer et av nei-partiene i kommunestyret, nemlig KrF, sitter derimot med fasiten:

- Jeg drømte at resultatet ble 52,8 prosent til nei-siden og valgdeltakelsen 63 prosent, sier Plaum.

Ingen alternativer

Todok, Øverland, Plaum og Holm er enige om én ting: Denne saken engasjerer befolkningen, men den egner seg ikke for folkeavstemning. Til det er den for komplisert. Holm mener det burde vært lagt fram flere alternativer til reguleringsplan.

Begge sider har hver sin arkitektmodell utstilt i den trange passasjen foran kjøpesenteret. På nei-sidens plakat står det om prosjektet:

  • Skygge nesten hele året
  • Utsikten forsvinner
  • Trærne blir fjernet
  • Stygge fjellskjæringer

- Argumentere mot solas gang, det vil jeg ikke. Men alle må jo være enige om at alt er bedre enn dagens stygge parkeringsplass, sier Todok.

- Jeg har bodd her siden 1937, og jeg vil stemme nei. Dere behøver ikke argumentere overfor meg, sier Arnfinn Sørensen, en passerende eldre herre i sobre klær.

- Dere vil bygge blokker i strandsonen. Det er vanvittig! Kom og skriv under mot utbygging, Arnfinn, sier Lillian Sørensen.

- Jeg står på det motsatte av det Runar Todok mener samma hva, fleiper en annen innbygger, Erik Nord.

Arkitekt Rune Espeli er atskillig mer opphisset. Han kaller tilhengerne for egoister og idioter.

- Prosjektet holder ikke mål økonomisk. Man trenger ikke boliger for å finansiere et parkeringshus, det ville finansiert seg selv. Dette dreier seg om amatørpolitikere som er offer for provinsiell kremmermentalitet!

Inne på kafeen får vi napoleonskake og kaffe av ordfører Erik Moe (Ap). Mange vil slå av en prat med ordføreren. En mann med «Ja til Brygga» kommer bort.

- Jeg har stemt, men min kone er i tvil. Jeg får prøve å banke vett inn i henne, sier han, og flirer.

Politikerne, ikke folket, skal styre

Arkitekt Ingeborg Gaare er kanskje ja-sidens beste kort. Hun er en sindig eldre dame som ingen tror har dårlige hensikter. Hun synes nei-siden villeder folk.

- Mange sier «Vi vil ikke ha flere mennesker her». Når man har det bra selv, beskytter man seg mot forandringer. Det er fornuftig å bygge boliger rundt et trafikk-knutepunkt. Da får vi mindre bilkjøring, mener hun.

Ordfører Moe er engstelig for at folkeavstemningen skal skape presedens på Nesodden. Skrekkscenariet er en folkeavstemning om hver minste utbyggingssak. Dessuten er det dyrt. Folkeavstemningen koster en halv million kroner.

- Folket har jo valgt politikere for at vi skal ta vanskelige valg på vegne av innbyggerne. Da må vi få lov til å gjøre nettopp det. Alternativet er at kommunestyret blir redusert til et diskusjonsfora. SV bruker denne saken for alt den er verd. De trodde nok de skulle få ordføreren på den, men der forregnet de seg, sier han, med et ørlite smil i skjegget.

Tangen Brygge var den store saken ved valget i 1999. En velgeraksjon oppfordret velgerne til ikke å stemme for ja-partiene Høyre og Ap. Moe ble derfor ordfører med Høyres og FrPs hjelp. FrP fikk mange stemmer som nei-parti og fordi de gikk inn for folkeavstemning. Etter valget snudde de på begge punkter.

Moe tør ikke spå noe resultat, men er forsiktig optimist. Uansett utfallet av folkeavstemningen vil Erik Moe fortsatt være ordfører for en splittet befolkning.

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS