Koronaepidemien endrer grensehandelen - kanskje også for framtiden.
Koronaepidemien endrer grensehandelen - kanskje også for framtiden.Foto: NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige: Redd at grensehandel får varig knekk

Strømstad kommune frykter økonomisk maraton i knestående uten nordmenn. Harryhandelens hovedstad har fått koronaskjelven, og det sprer seg helt inn i Sveriges regjering.

– Jeg er usikker på om harryhandelen vil komme tilbake til samme høye nivå som den har vært de siste årene, sier ordfører Kent Hansson til Kommunal Rapport.

Han er blant flere som tror at den stengte grensen kan endre nordmenns handlemønster, i det minste i noen grad.

Taper i påsken

– Strømstad er allerede som en gresk øy i november. Denne uken taper vi påskehandelen, en kolossalt stor inntektskilde og svært viktig for årsomsetningen, sier Hansson.

Rundt 1300 personer er permittert eller har mottatt varsel om at de kan bli det. Antallet utgjør 10 prosent av alle Strømstads innbyggere og 25 prosent av kommunens arbeidsføre befolkning. Sosialdemokraten Hansson vil ikke spekulere i hvor mange som kan få jobben tilbake når grensetrafikken åpnes igjen.

– Men jo lengre tiden går, desto dårligere blir våre forutsetninger.

– Forutsetninger for å vinne tilbake de norske kundene?

Ja, svarer ordføreren.

Bekymret kommunalminister

Uroen for svenske grensekommuners framtid i kjølvannet av stengt norskegrense preger også Sveriges regjering. Civilminister Lena Micko, statsråden med ansvar for kommuner og regioner, viser til at arbeidspendlingen fortsatt pågår. Samtidig synes hun det er «veldig alvorlig» at nordmenn ikke kan handle i f.eks. Strømstad.

– Ingen nordmenn kommer lenger til sine fritidshus i Sverige, grensehandelen er borte og man taper inntekter overalt i handelen. Det gir enorme konsekvenser både for kommunenes inntekter, men også for den svenske staten, sier Micko til Kommunal Rapport.

– Ser du en fare for at koronakrisen kan gi varige skadevirkninger for handelsstanden i svenske grensekommuner?

– Ja, det er klart jeg er urolig for bedriftene og forretningene i grensekommunene.

– Også for at nordmenns vaner skal bli endret slik at de fortsetter å handle i f.eks. Halden i stedet for Strømstad?

– Ja, en slik uro finnes jo, svarer civilminister Micko.

Pris eller latskap

Britt Otterdal Myrset er partner ikonsulentselskapet Deloitte og følger trendene i detaljhandelen tett. Hun tror koronakrisen vil endre hvordan vi handler, reiser og jobber i mange år fremover. De siste ukene har den norske kronen for første gang på mange år vært mindre verd enn den svenske. Hvis lav norsk kronekurs gjør at prisforskjellen ikke lenger gir klare fordeler til svenske butikker, får Søta bror det enda tyngre, tror Deloitte-partneren.

­– Det er også pris mot bekvemmelighet. Flere blir vant med å handle mat og andre varer på nett. Jeg tror vi kan se en relativt høy konvertering permanent i denne måten å handle på, sier Otterdal Myrset.

Forbrukerne vil returnere til kjøpesentre og sosiale samlingssteder etter krisen, men hun tror at detaljhandlerei større grad vil levere virtuelle opplevelser og nye måter å samhandle med oss forbrukere på digitalt.

Hun understreker at flere nå tester ut nye forretningsmodeller lokalt, for eksempel «drive through»-handling. Dessuten blir det mer leveringen av varer hjem, også fra aktører som tidligere ikke hadde tilbud om det.

– Disse forretningsmodellene er satt i gang på grunn av korona-krisen, men flere er kommet for å bli. Varehandelen vil merke virkningen fra korona-krisen lenge etter at regler for karantene, stengte skoler og stengte butikker er over, sier Myrset.

Gokart i kjøpesentre

Trond Erik Grundt har som daglig leder for Grensetjänesten Norge-Sverige utsiktspunkt fra Morokulien. Han har møterom på norsk side, og kontor 20 meter inn i Sverige. Grundt tror den stengte grensen kan gi varige, positive virkninger for norske grensekommuners økonomi.

– Nordmenn skaffer seg kanskje andre vaner under koronakrisen, tenker mer kortreist og konstaterer at det man trenger finnes i nærområdet, sier Grundt.

Samtidig understreker han at svenskene fortsatt har billigere alkohol og lavere sukkeravgifter, og at norsk landbrukspolitikk gir bonden mer for kjøttet så det blir dyrere å kjøpe i Norge enn i Sverige.

– Det er likevel noe med slike kriser som gjør at vi kanskje setter den nasjonale topplua på både i Sverige og Norge. Det er i krisetider tanken om å støtte nærområdet kommer.

– Så både den svenske kommunalministeren og svenske grensekommuner har grunn til å være urolige?

De store grensesentrene, som er bygd for harryhandelen, er nå så tomme at du nesten kan lage gokartbaner der. Når de gigantiske kjøpesentrene er tømt for nordmenn, kan det neppe gå lang tid før det blir kritisk for handelsnæringen i Sveriges grensekommuner.

– Og hvordan påvirker det de norske grensekommunenes økonomi?

– Matvareforretningene søker etter ekstrahjelp og setter omsetningsrekorder. Når flere kommer i jobb, øker grensekommunenes skatteinntekter, poengterer Grundt.

Skåler for avgiftene

Strømstads ordfører Hansson ser tross alt lys i tunnelen. Håpet ligger i norske avgifter og billigere alkohol og kjøtt på svensk side. – Selv om harryhandelen kan bli mindre, tror jeg ikke at vi taper den, sier ordfører Hansson.

– Så da kan du berolige civilminister Lena Micko?

– Nei, langt i fra. Langt i fra! Strømstad lever av to næringer, og begge er slått beina under. I tillegg til grensehandelen har vi en stor besøksnæring. Strømstads hoteller har levd godt på nordmennes kurs og konferanser i mange år. Jeg er urolig for at Skype erstatter fysiske møter i Strømstad, sier ordfører Kent Hansson.

Han er ikke alene om å tegne dystre framtidsutsikter. I ICA Gränsbua i tettstedet Gäddede øst for Namsos er alle ansatte permitterte.

– Hele samfunnet lever av nordmenn. Nå er Gäddede helt dødt, sier butikksjef Daniel Lindgren til Namdalsavisa.

Selv Halden sliter

Bare halvparten av butikkene i Tistasenteret i Halden holder fortsatt åpent, opplyser senterleder Britt Brattli. Det er en indikasjon på at bare noen få bransjer gjør det godt på norsk side.

– Utfordringen blir å få de lokale kundene til å handle lokalt. De snakker om det nå, men de gode intensjonene kan bli glemt når grensen åpnes igjen. Haldenseren er prisbevisst. Så spørsmålet er hva Stortinget og regjeringen vil gjøre med sukkeravgiften. Og hvor lenge grensen er stengt, sier Brattli. 

Hun tror prisbevisste haldenseren tar opp igjen grensehandelen straks grensen åpnes.

– Så du er mer optimist på vegne av Strømstad kommune enn den svenske kommunalministeren er?

– Ja, dessverre, svarer senterleder Brattli.