Nyheter
Rusomsorg på anbud i Oslo
Oslo kommune har konkurranseutsatt 94 avrusningsplasser. Forbundsleder Oddrun Remvik i Fellesorganisasjonen (FO) raser.
Hvert år kjøper rusmiddeletaten i Oslo tjenester for 250 millioner kroner fra private leverandører. Men dette er første gang behandlingsplassene er på anbud. Anbudet har gått ut i hele Skandinavia. Oslo kommune følger reglene i lov om anskaffelser.
Anbudet ble sendt ut i april. 28 aktører har levert inn anbud på de 94 plassene. Innen 15. desember skal det avgjøres hvem som vinner anbudsrunden. Avtalene som forhandles fram, trer i kraft senest 1. juli.
Profitterer på de svakeste
Remvik er skeptisk til konkurranseutsetting i rusomsorgen. Hun frykter at store, internasjonale selskaper nå vil profittere på de aller svakeste, nemlig rusmisbrukerne.
- Selskaper som har internasjonal storkapital bak seg kan selvsagt drive med underskudd i et par år, for å få fotfeste i et attraktivt marked med mye penger, sier Remvik til Kommunal Rapport.
Hun reagerer på at Oslo kommune bruker så mye tid og krefter på anbudskonkurranse, når det finnes så mange eksempler på at konkurranseutsetting ikke bedrer kvaliteten.
- Se på sykehjemmet i Vinderen bydel, som bydelen måtte overta da de private ikke klarte å drive det. Og hvem drar vel på studietur til Farum lenger?
- Men et stort antall av Oslos behandlingsplasser drives jo av private i dag, uten konkurranse. Er det ikke en fordel at det utarbeides spesifikke kvalitetskrav i anbudsrunde om nye behandlingsplasser?
- Kvalitetskravene til Oslo kommune er utmerkede. FO vil gjerne arbeide videre med dette. Men hvorfor ikke bygge videre på de erfaringene man har med utmerkede non-profit aktører som for eksempel Kirkens Bymisjon?
1 milliard kroner
Oslo kommune står for om lag halvparten av volumet for rusomsorgen i landet. Hvis man legger sammen beløpene som rusmiddeletaten og bydelene bruker på dette, blir beløpet 1 milliard kroner.
Kvalitetskriterier
Oslo kommune har utarbeidet et sett kvalitetskriterier for å sikre kvaliteten på tjenestene ved konkurranseutsetting. Dette er noe av det en leverandør må leve opp til:
- Virksomheten må ha en virksomhetsidé som ledelse, ansatte og brukere skal være innforstått med.
- Virksomheten skal bruke en metodikk og et behandlingsopplegg som harmonerer med virksomhetsideen.
- De ansatte skal ha den nødvendige kompetanse for å realisere virksomhetsideen.
- Organisasjonen skal ha en kultur for å kunne løse konflikter.
- Organisasjonsstrukturen angir klare beslutningslinjer.
- Brukerne må oppleve progresjon under oppholdet.