Sture Pedersen i Bø får ikke lenger kompensasjon fra staten for skattegrepet dersom de opprettholder redusert formuesskatt i 2022, skriver regjeringen.

Sture Pedersen i Bø får ikke lenger kompensasjon fra staten for skattegrepet dersom de opprettholder redusert formuesskatt i 2022, skriver regjeringen.

Foto: Magnus Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen stanser kompensasjon til Bø

Regjeringen varsler at de stanser kompensasjon til Bø for eventuelle tap som følge av redusert formuesskatt i 2022. − Overraskende signal, sier ordfører Sture Pedersen (H).

− Det er urimelig om andre kommuner skal finansiere reduserte inntekter for Bø som følge av redusert formuesskatt. Regjeringen vil derfor ikke kompensere kommunen for eventuelle tap som følger av redusert formuesskatt i 2022, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet varslet i Kommuneproposisjonen 2021 at kommuner som velger å benytte seg av lavere skattesatser på inntekt og formue fra personlige skattytere enn maksimalsatsene, vil få en korreksjon i skattetallene i skatteutjevningen.

Det korrigerte skattegrunnlaget vil være et anslag på hva skatteinntektene vil være med maksimal skattesats, skriver regjeringen.

– Overrasket

Ordfører Sture Pedersen (H) sier til Kommunal Rapport at han er overrasket over det nye signalet fra regjeringen.

− På den andre siden ønsker vi mer forutsigbarhet for næringslivet enn departementet og vil fortsette med redusert skattereduksjon, sier Pedersen til Kommunal Rapport.

Ifølge han har de foreløpig ikke fått fem øre i kompensasjon fra staten og det er heller ingen andre kommuner som har tapt som følge av skattegrepet i nord.

– Vi har gjort dette som et alternativ til å stanse befolkningsnedgang i nord. Det er det eneste gode tiltaket som har motvirket den trenden. Vi ønsker fortsatt være offensiv og vil fortsette med dette og andre tiltak for å overleve, sier Pedersen til Kommunal Rapport.

Kompenserte deler av grepet

Den forrige regjeringen har kompensert deler av det anslåtte tapet for Bø kommune i 2021 og 2022, ifølge regjeringen.

− Bø har budsjettert med disse inntektene, og det vil være krevende for kommunen om disse inntektene for 2021 faller bort nå. For å sikre forutsigbarhet vil også denne regjeringen dekke deler av Bøs tap for 2021, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

Regjeringen skriver at de vil komme tilbake til størrelsen på kompensasjonen i 2021 når det foreligger et tall over tap som følger av redusert formuesskatt i kommunen, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Neste år har Bø kommune mulighet til å endre vedtaket om redusert formuesskatt for 2022.

− Dersom kommunen velger ikke å gjøre dette, er det kommunens egen prioritering. Jeg mener det blir feil at kostnadene da skal veltes over på andre kommuner, sier Gram i pressemeldingen.