Leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg kommune, Rebecca Skauge, er vinner av Årets kommuneprofil 2021.

Leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg kommune, Rebecca Skauge, er vinner av Årets kommuneprofil 2021.

Foto: Sarpsborg kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rebecca Skauge er Årets kommuneprofil 2021

– Ååå. Nå ble jeg helt rørt. Men det er en pris til hele vaksineringsteamet. Vi har gjort en utrolig bra innsats i Sarpsborg, sier leder av vaksinasjonssenteret, Rebecca Skauge.

Lenge ledet Gjerdrum-ordfører Anders Østensen avstemningen, men når det ble kjent, kastet sarpingene seg på telefonen og stemte fram sin kandidat, Rebecca Skauge. Hun endte med 52 prosent av stemmene.

– Jeg vant fordi vi er sarpinger og fordi vi er utrolig stolte alle sammen av den innsatsen vi har gjort med vaksinering, sier Skauge.

– Det er virkelig et stort lag som har gjort en flott jobb her, sier Skauge. I dag skal hun i gang med å oppskalere vaksineringen på nytt.

De går fra å sette noen hundre vaksiner om dagen til flere tusen om dagen. Da må hele vaksinesenteret flyttes fra et sykehjem til et hotell.

Begrunnelse for at Skauge ble kandidat:

Hun har organisert og ledet vaksinasjonssenteret i Sarpsborg med stø hånd under koronapandemien. Hun har omfavnet innovative løsninger og klart å holde hodet kaldt i kritiske situasjoner.

Dette er kriteriene:

«Prisen kan gå til politiske, administrative og faglige ledere i kommuner, fylkeskommuner og kommunale selskaper som har utmerket seg i løpet av det siste året – og gjerne over flere år.

Han eller hun må ha vist lederskap utenom det vanlige. Lederne må ha bidratt spesielt til å utvikle tjenestene, lokaldemokratiet eller lokalsamfunnet.

Konkret kan de for eksempel ha oppnådd spesielt gode resultater, innført innovative løsninger eller arbeidsmåter, taklet en vanskelig situasjon godt, startet en viktig debatt, styrket kommunens omdømme eller oppnådd politisk gjennomslag nasjonalt.»

Tidlig ute

Kommunen var blant de sju første kommunene som fikk koronavaksinen. Sarpsborg var også tidligst ute med å stable et massevaksinasjonssenter på beina, med en kapasitet på 1.500 innbyggere daglig.

Deretter har det gått slag i slag – mye takket være innsatsen til Rebecca Skauge.

Kommunen var først i landet med å vaksinere alle over 18 år med første dose. Det skjedde i begynnelsen av juli. I august hadde Sarpsborg, som den første store bykommunen, vaksinert alle voksne innbyggere med to vaksinedoser.

Skauge har også omfavnet innovative løsninger. Allerede i januar gikk kommunen over til et elektronisk journalsystem som blant annet gjorde det mulig å kontakte innbyggerne via tekstmelding. Systemet gjorde det mulig for innbyggerne enten å godta timen, sette opp en ny time eller takke nei.

– Bortimot genialt

På vaksinasjonssenteret har Skauge hatt ansvaret for alt det praktiske og ledet et team av frivillige, innleid helsepersonell og sykepleierstudenter.

– Bortimot genialt, uttalte daværende statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet da hun besøkte vaksinesenteret.

En kollega beskriver Skauge som tilgjengelig for befolkningen. Hun har vært opptatt å nå ut med informasjon til innvandrerbefolkningen. Hun har også lagt til rette for at de som ikke kan møte opp på senteret, får tilbud om vaksinering hjemme.

«Alt lar seg løse», er Skauges mantra. Noe hun beviste da 400 vaksiner sto i fare for å ende i søppelbøtta etter et strømbrudd i vinter. I alt 400 eldre ble hasteinnkalt, og i løpet av to timer var alle ferdigvaksinert.