Oslo kommune har sendt brev til 80.000 eiere av bygninger og eiendom.

Oslo kommune har sendt brev til 80.000 eiere av bygninger og eiendom.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune innfører «byggeforbud» i villaområder

Oslo kommune innfører midlertidig stans i bygging og riving av boliger i villaområder, dersom en ikke har søkt innen onsdag.

80.000 eiere av bygninger og eiendom har onsdag fått brev om at det innføres midlertidig forbud mot å bygge nye boliger og boenheter i villaområder i Oslo, skriver Aftenposten.

Forbudet gjelder «oppføring, riving og andre tiltak knyttet til bygninger, konstruksjoner og anlegg». Også endring av eiendomsgrenser og felling av trær med stammeomkrets over 90 cm er del av forbudet.

Det midlertidige forbudet gjelder ikke for personer som har fått tillatelse eller søkt innen onsdag. Forbudet omfatter eiendommene som er med i småhusplanen, totalt 28.000 eiendommer i villastrøk over store deler av byen. Eierne skal ikke ha fått varsel om forbudet.

Forbudet innføres i forbindelse med at den nye småhusplanen har blitt lagt ut på høring.

– En del av tiltakene som kan godkjennes etter dagens plan, kan forringe kvalitetene planen skal ivareta. Derfor må de settes på vent, sier Caroline Wille, fagkoordinator på avdeling for byggeprosjekter.

Det er en del unntak fra forbudet: Alle innvendige tiltak, fasadeendringer, vesentlig reparasjon, tilbygg på inntil 15 kvadratmeter og inntil én frittliggende bygning på inntil 36 kvadratmeter som ikke er for beboelse.

Forbudet skal ifølge Plan- og bygningsetaten gjelde til en ny småhusplan er vedtatt og innført. Ifølge etaten er det umulig å si når dette skjer, men maksgrensen for forbudet er fire år.

Direktør i Norsk eiendom, Tone Tellevik Dahl, mener beslutningen er overdreven.

– Dette er overraskende aggressivt. Forbudet rammer veldig mange og kunne vært løst på en annen måte, sier hun.

(©NTB)