Seks av ti lærere er ikke fullvaksinert ved skolestart, viser nye tall fra FHI. Bildet er tatt ved en tidligere anledning hos Fjellsrud skole i Lørenskog.

Seks av ti lærere er ikke fullvaksinert ved skolestart, viser nye tall fra FHI. Bildet er tatt ved en tidligere anledning hos Fjellsrud skole i Lørenskog.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Nye tall: Seks av ti lærere ikke fullvaksinert

Ni av ti ansatte i skoler og barnehager har fått første vaksinedose. Nær fire av ti har nå fått andre dose, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Alle ansatte i barnehager og skoler skal nå ha fått tilbud om første dose, og 89 prosent har tatt vaksinen, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Nye FHI-tall viser at antallet som har fått andre dose, har økt fra 27 prosent forrige uke til 38 prosent denne uken. Men fremdeles er mer enn seks av ti lærere ikke fullvaksinert.

– Det er viktig at alle barn og ansatte i skoler og barnehager får en så trygg og normal hverdag som mulig. Derfor har vi sagt at kommunene kunne velge å prioritere ansatte i barnehage og skole hvis mulig. Dette gjelder både første og andre dose. Heldigvis ser vi at mange kommuner har gjort dette, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Tilbud om dose 2 i september

Mens 38 prosent av de ansatte i skoler og barnehager har fått andre vaksinedose, er det samme tallet for befolkningen 40,2 prosent. Når det gjelder første vaksinedose, er det 84 prosent som har fått første vaksinedose i den øvrige befolkningen, ifølge departementet.

Etter nyheten om 1 million ekstra Moderna-doser fra Polen anslår regjeringen at hele den voksne befolkningen vil være fullvaksinert i løpet av de to første ukene i september.

– Hvis den gode utviklingen fortsetter i dette tempoet, og kommunene bruker prioriteringsmuligheten vi har gitt dem, vil vi se at mange lærere og ansatte i skoler og barnehager får andre vaksinasjonsdose i løpet av de nærmeste ukene, sier Melby.

Gir god beskyttelse

Melby sier hun er glad for at alle ansatte i barnehager og skoler denne uken skal ha fått tilbud om første dose.

– Det er viktig å huske på at en dose gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, og jeg er glad for at alle nå har fått tilbud om dette. Så er det fortsatt viktig at barn blir hjemme ved forkjølelsessymptomer selv om vi nå starter barnehager og skoler på grønt nivå. Ved smitteutbrudd er det fortsatt slik at kommunene kan innføre rødt eller gult nivå, sier Melby.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.