Skjermdump FHI
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Koronapasset klart for lokal bruk

Koronapasset er oppgradert klart til bruk for kommuner som ønsker å innføre det lokalt for å gi lettelser på smitteverntiltak.

Saken oppdatert kl 16:10 med opplysninger om at Tromsø ikke innfører koronapass.

Den nasjonale kontrollsiden er nå på plass igjen, opplyser Folkehelseinstituttet. Kontrollsiden ble fjernet i oktober fordi innenlandsbruken ble avviklet.

Det har vært ønske blant enkelte kommuner – blant annet Tromsø – om å ta i bruk koronapass etter at smitten har økt. Kommunen bestemte onsdag seg for å droppe koronapasset, skriver iTromsø.

Formannskapet i Tromsø kommune lettet tirsdag på restriksjonene, og man ser per nå ingen grunn eller behov for innføring av koronasertifikatet, opplyser politisk rådgiver for ordfører Gunnar Wilhelmsen, Kari Helene Skog.

Hun understreker samtidig at kommunen vil være klar til å innføre koronasertifikatet ved behov, ettersom den tekniske løsningen nå er på plass.

Pass skal lette på tiltak

For å kunne ta i bruk koronapass, må en kommune først ha innført smittevernrestriksjoner. Formålet med koronapasset er å gi brukeren lettelser fra tiltakene.

Den nye kontrollsiden, som er grønn eller rød, gjør det lettere for brukerne å vite om koronapasset er gyldig. Det gjør det også lettere å gjennomføre kontroller, samtidig som man sikrer at brukeren gir fra seg minst mulig helseinformasjon.

Koronapasset har også en kontrollside for grensepassering mellom land. Denne siden er blå, og skal brukes når man krysser landegrenser.

I store deler av Europa har koronapass bidratt til å unngå nasjonale nedstengninger. I en rekke land er koronapassene blitt en del av hverdagen ved at man skanner QR-koden på vei inn på kafeer, kinoer og arrangementer.

Et nasjonalt koronapass som tas i bruk på like omfattende måte, vil kreve lovendring. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyste tirsdag at regjeringen er i gang med arbeidet.

(©NTB)