Ordfører Kari Anne Sand (Sp) i Kongsberg synes det er sterkt å være til stede i rettssalen under rettssaken mot mannen som skjøt og drepte flere i Kongsberg i fjor høst.

Ordfører Kari Anne Sand (Sp) i Kongsberg synes det er sterkt å være til stede i rettssalen under rettssaken mot mannen som skjøt og drepte flere i Kongsberg i fjor høst.

Foto: Terje Lien

Kongsberg-ordføreren om rettssaken: – Det er sterkt

Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand følger rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Hun sier at det er spesielt å være til stede.

– Det er spesielt å se vedkommende på overvåkingsfilmene og at han samtidig sitter i salen rett foran meg med omtrent de samme klærne. Alvoret over hendelsen blir ikke noe mindre ved denne tilstedeværelsen, sier Kari Anne Sand (Sp) til NTB under lunsjpausen i Buskerud tingrett i Hokksund.

Sterk historie

I den første delen av rettssaken har aktor vist en rekke overvåkingsvideoer fra Coop Extra der Espen Andersen Bråthen iført en hvit singlet og kun gående i sokkelesten skyter med pil og bue mot kunder. Også resten av hendelsesforløpet der Bråthen drepte fem mennesker ble gjennomgått før lunsj.

I retten onsdag er Bråthen også iført en hvit T-skjorte.

– Det er jo en sterk historie. Hendelsen er jo sterk. Det visste vi, men det blir ikke noe mindre når vi får detaljene og kronologien. Det er sterkt, sier Sand.

Tvungent psykisk helsevern

Bråthen er tiltalt for fem knivdrap, elleve drapsforsøk med pil og bue og flere andre forhold i Kongsberg om kvelden 13. oktober i fjor.

De sakkyndige som har undersøkt 38-åringen, har avgitt en erklæring om at han lider av paranoid schizofreni. Aktoratet har varslet at de vil be om tvungent psykisk helsevern for Bråthen, og det er hans forsvarer enig i.

– Bråthens psykiske helsesituasjon var på gjerningstidspunktet, og lenge før det, slik at han etter min oppfatning ikke kan straffes. Han er ikke strafferettslig ansvarlig. Han er utilregnelig, sa forsvarer Fredrik Neumann.

– Dette tror jeg blir rettens konklusjon, la han til.

(©NTB)