Sindre Martinsen-Evje (Ap) håper INP vil fornye avtalen fra før omvalget i Moss. Da blir han fylkesordfører i Østfold.

Sindre Martinsen-Evje (Ap) håper INP vil fornye avtalen fra før omvalget i Moss. Da blir han fylkesordfører i Østfold.

Foto: Britt Glosvik

INP på vippen: Vil ha et vindturbin- og bompengefritt Østfold

INP forhandler med både Høyre og Ap i Østfold. De har absolutte krav om vindkraft og bompenger.

– Et vindturbinfritt Østfold er et absolutt krav. Det står høyt på programmet vårt, sier førstekandidat på INP Østfolds liste Arnstein Koch-Engebretsen i ukas episode av Kommunal Rapports podkast, Kontrollutvalget. Han skal i forhandlinger med både Ap og Høyre. Forhandlingene kan ta noen dager.

Ikke flere bompengefinansierte veier er også et krav fra INP. Men det er allerede gjort en bypakkeavtale for nedre Glomma som innebærer bompenger.

– Da må vi jobbe for å få noe igjen for bompengene. Parkeringshus ved knutepunkter behøves. Det er få i Østfold som bor i gangavstand til en bussholdeplass, sier Koch-Engebretsen.

– Å ta kraften av børs er noe vi må jobbe med på lengre sikt, sier han.

Omvalget i Moss ga 33 prosent oppslutning. INP gikk kraftig fram og tok et ekstra mandat. Det mandatet tok de fra Høyre. Før omvalget lå det an til at Sindre Marthinsen-Evje fra Ap skulle bli fylkesordfører. Han hadde da en avtale med Pensjonistpartiet og INP. Nå trenger han bare INP sammen med den rødgrønne blokken.

– Jeg tror forhandlingene vil ta noen dager, men jeg håper den avtalen vi hadde før omvalget kan fornyes, sier Marthinsen-Evje.

Thor Hals fra Høyre prøver også å lokke INP over på blå side.

22 er flertall

I fylkestinget er det 43 plasser. Flertall må da ha 22 representanter eller flere. Rødgrønn side har 20, (Rødt, SV, Ap, Sp og MDG). Borgerlig side har 19 (Høyre, Frp, V, KrF). Pensjonistpartiet har en representant og INP to. Både PP og INP hadde avtale med rødgrønn side før valget.