Innrømmer at de nye elbussene fungerer dårligere enn forventet

De nye elbussene har skapt store problemer for reisende i kollektivtrafikken i vinterkulda. Nå innrømmer Unibuss at bussene fungerer dårligere enn forventet.

Unibuss eies av Sporveien og kjører en stor andel av Oslos bussruter på kontrakt fra Ruter. Teknisk direktør Henrik Anderberg i Unibuss sier til Aftenposten at det har vært utfordringer med begge elbussmodellene fra henholdsvis spanskeide Solaris og tyske Man.

Det største problemet har vært at rekkevidden har falt dramatisk i kulda. Resultatet har blitt mange innstillinger hver eneste dag.

Både Solaris og Man ga Unibuss estimater på hvor lang rekkevidde de nye bussene har i forskjellige temperaturer. Etter å ha lagt inn feilmargin på 40–50 prosent, bestilte Unibuss nok busser til å drifte rutene sine, gitt de laveste estimatene for rekkevidde.

– Vi regnet med at vi hadde lagt til så mye margin at vi skulle være på den sikre siden. Men rekkevidden i lav temperatur er betydelig lavere, forklarer han.

Ladeinfrastrukturen har også bidratt til problemene. Snø i ladestasjonene har ført til kortslutninger. I tillegg har ladestasjonene vist seg å bli ustabile i kulda. Dessuten har det vært utfordringer knyttet til brøyting av veier, sier Anderberg.

(©NTB)