Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet har sendt et brev til kommunene hvor de blir bedt om å forberede seg på en smittebølge.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet har sendt et brev til kommunene hvor de blir bedt om å forberede seg på en smittebølge.

Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet ber kommunene forberede seg på omikronbølge

Helsedirektoratet advarer kommunene om økt belastning på helsetjenestene på grunn av omikron.

Folkehelseinstituttet venter en vesentlig økning i omikronsmitten de neste ukene.

I et brev datert 20. desember viser direktoratet til at flere europeiske land nå opplever rask økning i smitten med omikronvarianten av viruset.

De ber kommunene forberede seg på en smittebølge med korona, og at det kan komme en influensabølge samtidig. Direktoratet understreker at de vet at kommunene aktivt utnytter og har oversikt over lokale ressurser.

– Vi ber likevel nå kommunene se helse- og sivilberedskap som en helhet og å forberede seg på økt smitte og mobilisere for alle disse forhold, heter det.

- Gjør klar kriseledelsen

Folkehelseinstituttet ber kommunene ha klar kriseledelse og operative tjenesteledelser som kan håndtere økt smitte over tid. FHI ber også kommunene forberede seg med:

  • Vaksinering av uvaksinerte grupper, og vaksinering med en 3. forsterkningsdose.
  • Økte kapasiteter i tjenestene; TISK (særlig testing og smittesporing), fastlegeordningen, legevakt, institusjoner, hjemmetjenester, mottak av utskrivningsklare pasienter og oksygenbehandling.
  • Beredskap for å ivareta kritiske samfunnsfunksjoner og eventuelle andre hendelser som kan oppstå.

Vil ta loven i bruk

I brevet står det også at Helsedirektoratet vil legge til rette for bruk av helseberedskapsloven dersom situasjonen krever det, til beordring av personell og rekvirering av hoteller med mer til ekstra sengeplasser og annet. Akkurat slik kommunene planla for i perioden mai-juni 2020.

(©NTB)