– Alle har jo et ønske om at vi få reåpnet skoler og barnehager så fort som mulig. Nå blir det mulig fordi kommunene får tid på seg, sier styreleder Bjørn Arild Gram (Sp) i KS.

– Alle har jo et ønske om at vi få reåpnet skoler og barnehager så fort som mulig. Nå blir det mulig fordi kommunene får tid på seg, sier styreleder Bjørn Arild Gram (Sp) i KS.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gram: – Regjeringen har lyttet til kommunene

Regjeringen har fulgt tre råd fra kommunene, sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS.

Regjeringen gjør flere viktige endringer i tiltakene for å slå ned spredningen av koronaviruset.

Endringene vil skje gradvis i løpet av april, og formålet er å sikre at gjenåpningen av samfunnet skjer over tid og kontrollert, opplyser regjeringen tirsdag. Når det gjelder skoler og barnehager, er endringene følgende:

  • 20. april: Barnehager kan åpne. De som trenger mer tid, kan vente til 27. april.
  • 27. april: Skolene åpner for 1.–4. trinn i grunnskolen. Skolefritidsordningen åpner også, og videregående skoler åpner for yrkesfagelever på VG2 og VG3.

Regjeringen lyttet ikke til rådet til ekspertene som leverte sin anbefaling fredag. De anbefalte å åpne alle skoler. Gram mener at regjeringen derimot har fulgt anbefalingene fra kommunene.

– Prioriteringen av hvem som skal få starte opp først er i tråd med vår anbefaling. Vi har pekt på de yngste elevene og også elever som trenger praksisopplæring, sier han.

Han påpeker at ønsket om en nasjonal ramme for en delvis åpning av skoler og barnehager også er oppfylt.

– Dette er viktig for å ta bort usikkerhet for den enkelte kommune. Det vil bli laget retningslinjer for det praktiske, samtidig som det må være rom for fleksibilitet og lokale tilpasninger. Vi må huske at kommunene fortsatt sitter med myndighet på smittevernområdet.

– Noen kommuner, som blant annet Sel ønsker å bestemme åpning av skoler og barnehager selv. Hvordan ser KS på det?

– Jeg er veldig glad for at det kommer en nasjonal ramme, men i noen tilfeller kan det komme til å være strengere enn de nasjonale rammene legger opp til.

– Kan stramme inn igjen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) understreker at hensynet til helse skal få først når barnehager og skoler åpner.

- Det kan hende vi kan bli nødt til å stramme inn igjen, og det kan kanskje gå raskt.

Hun sier at regjeringen har valgt å åpne skoler for 1.–4. trinn og barnehager av to årsaker.

– For de minste er hjemmeundervisning vanskelig å få til. Og så er det vanskelig for de minste å si ifra om hvordan de har det.

Lover veileder

Kunnskapsministeren sier at en veileder for barnehager vil bli lagt fram innen 16. april, mens et kompetanseopplegg for skoler vil bli lagt fram innen 20. april.

– Det skal oppleves som trygt å sende barna tilbake. Det skal være mulig å ha små, faste grupper i barnehager, og det blir bedre plass på skoler når ikke alle elevene kommer tilbake samtidig. Vask av skoler og barnehager blir viktig, sier kunnskapsministeren, som samtidig slo fast at «alle barn skal være trygg på at de får en klem hvis de trenger det.»

Barn som er i risikogrupper, eller har familiemedlemmer i risikogrupper, vil fortsatt kunne får fjernundervisning.