Ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum synes siktelsen etter leirskredet er urimelig.

Ordfører Anders Østensen (Ap) i Gjerdrum synes siktelsen etter leirskredet er urimelig.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gjerdrum-ordfører: Opplever siktelsen som uventet og urimelig

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) mener kommunen har fulgt opp varslene og mener siktelsen mot kommunen etter kvikkleireskredet er urimelig.

– Kommunen mener disse varslene er fulgt opp, og det vil vi legge vekt på å få fram enda bedre i tiden som kommer.

Det sier Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) i kommunens redegjørelse etter siktelsen etter skredet i desember 2020. Politiets siktelse ble kjent onsdag kveld, og kommunen holdt en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Jeg opplever siktelsen både som uventet og urimelig. Det har med å gjøre at Gjerdrumutvalget konkluderte med at ansvarsforholdene var uklare. Vi registrerer at politiet konkluderer tydelig at ansvaret er klart og at det er Gjerdrum kommune som har dette ansvaret, sa Østensen.

Plikt til å gripe inn

I siktelsen viser politiet til at tolv ulike bekymringsmeldinger og varsler som er sendt kommunen fra 2008 til 2020, ga kommunen plikt til å gripe inn og sikre de delene av Tistilbekken der skredet ble utløst.

– Det å være siktet gjør det enda vanskeligere for oss som lokalsamfunn. Jeg tenker mye på dem som er berørt og pårørende. Dette er en belastning for dem, og det tenker jeg mye på.

Enorm tilleggsbelastning

Nyheten om siktelsen kom som et stort sjokk på kommunen, som ikke hadde fått noen indikasjoner om at de var mistenkt i saken, sier kommunens rådgiver, advokat Jan Fougner.

– Å si at skredet ikke var en naturkatastrofe, men en feil som en kommune kunne ha unngått, er selvfølgelig ekstremt dramatisk og representerer en enorm tilleggsbelastning for de berørte etter denne katastrofen, sier Fougner.

Han påpeker at kommunen er siktet og ikke tiltalt, og Fougner tror saken vil ende opp med å bli henlagt.

(©NTB)