Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferanse om koronasituasjonen mandag.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferanse om koronasituasjonen mandag.

Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret skal bistå kommuner med vaksinering

Regjeringen ber Forsvaret om å bistå kommuner som trenger hjelp med vaksineringen av sine innbyggere. Apoteker skal også bistå nasjonalt. KS er positiv.

Saken er oppdatert kl. 23:10 med kommentarer fra KS.

– Regjeringen har gjennom helgen bedt Forsvaret om å bistå kommuner som trenger det. Forsvaret vil kunne organisere innsatsteam med ansatte fra Forsvarets sanitet, frivillige, tannleger og helsepersonell fra helseforetakene, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

På en pressekonferanse mandag kveld sa statsministeren at nå er det alvor i kampen mot koronasmitten. Han gjentok at økt vaksinetempo i kommunene er avgjørende. I tillegg innføres det en rekke andre tiltak.

Full skjenkestopp og strenge regler for arrangementer. Det er regjeringens hovedgrep for å få kontroll over omikron.

Apotek bidrar

Flere steder i landet har apotekene bidratt med vaksinering. Nå ønsker regjeringen å utvide denne ordningen til å gjelde nasjonalt.

– Apotekene har signalisert at de er klare til å hjelpe med vaksineringen. Nå forenkles samarbeidet mellom kommuner og apotek ved at det utarbeides en standardavtale som kommuner kan bruke ved behov. Nå blir det enklere for kommunene å bruke apotekene i vaksineringen av befolkningen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Hun vedgår at vaksinetempoet har vært for lavt. Nå skal tempoet opp for å få satt den tredje dosen, lover hun.

– Tempoet på å få gitt tredje boosterdose har gått litt sakte, men kommunene har fått opp tempoet, sier Kjerkol.

– Nå har også FHI krympet intervallet mellom dose to og tre, men vi skulle gjerne ha sett at det gikk enda raskere, sa hun.

Hun viser til at det blir satt i verk kraftfulle tiltak, blant annet skal dobbelt så mange doser som bestilt sendes til kommunene, og vaksinekontor skal holdes åpne hver dag til over nyttår.

På tide

Ifølge forbundsleder Bodil Røkke i Farmasiforbundet står 4000 autoriserte apotekteknikere eller farmasøyter klare til bistå. Hun viser til at apotekene har god erfaring med influensavaksinering.

– Apotekene er dessuten profesjonelle på legemiddel logistikk som innebærer bred kompetanse på håndtering og oppbevaring av legemidler. Alt ligger til rette for at apotekene kan bidra i dette arbeidet for å sikre rask og trygg vaksinering av befolkningen, sier Røkke.

Hun er overrasket over at apotekene ikke er tatt med i dette arbeidet tidligere.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS synes bistanden er positiv.

– Å utvide kapasiteten ved at flere aktører skal delta er positivt, men kan også innebære ekstra store logistikkutfordringer. Det er viktig at ekstrainnsatsen medfører et visst volum for at nytteverdien skal bli stor nok, i alle fall på kort sikt, sier Helgesen.

KS vil sammen med FHI, Helse- og omsorgsdepartementet og kommuner bistå i å få utarbeidet en veileder og maler for hvordan samarbeidet kan se ut. Hensikten er å øke tempoet i vaksineringen der kommunene har behov for det for å få økt vaksinetempoet innenfor de nasjonale anbefalingene.

Kommunene ikke trege

Helgesen avviser at vaksinasjonen med 3. dose går «for tregt» i kommunene. Hun forklarer det faktiske vaksineringstempoet med kravet til tidsintervall mellom andre og tredje dose. Inntil for kort tid siden var det fastsatt av FHI til seks måneder.

– At tidsintervallet mellom dose to og tre nå er redusert til fire og en halv måned er bra, men medfører selvfølgelig også behov for ekstra innsats. Det er ingen mangel på vaksiner nå, og med det reduserte intervallet vil kommunene kunne øke takten i vaksineringen, sier Helgesen.

Under 45 år

– Vi har som mål at alle over 45 skal få tilbud om oppfriskingsdose innen uke 2, altså i midten av januar. For å nå målsettingen, tar vi nye virkemidler i bruk. Kommunene gjør en kjempejobb, men de er under stort press. Regjeringen ber Forsvaret sette sammen team som kan bistå kommunene i vaksineringen. Frivillige organisasjoner, tannleger, ansatte i bedriftshelsetjeneste og helsepersonell i sykehus kan bistå i et slikt team, sier Støre.

Det er mest kritisk å få vaksinert alle over 65 år, personer 18-64 år med høy risiko for alvorlig sykdom som følge av covid-19 samt ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Oppfriskningsdose til ansatte i helsetjenesten er nødvendig for å beskytte helsepersonell og deres pasienter.

Regjeringen ber også kommunene prioritere ansatte over 45 år i skoler og barnehager når de er ferdig med vaksinasjon av risikogruppene over 65 år.

Samtidig endres minimumsintervallet mellom andre dose og oppfriskningsdosen ned til 4,5 måneder for personer ned til 45 år, voksne med høy risiko for alvorlig sykdom som følge av covid-19 og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

Ekstra doser

FHI vil sende ut ekstra doser før jul slik at kommunene vil få mulighet til å vaksinere alle ned til 45 år hvor det har gått 4,5 måneder mellom andre dose og oppfriskningsdose.

– Jeg vil samtidig minne om betydningen av at helsepersonell raskt får oppfriskningsdose. Dette gjelder både i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Jeg vil også oppfordre sterkt dem som ennå ikke har takket ja til første og andre dose til å vaksinere seg. Kommunene gjør en enorm jobb i vaksineringen av befolkningen, og med omikronvarianten har denne jobben fått en enda større betydning, sier helse- og omsorgsminister Kjerkol.

Hun medigr at mange kommuner har lite smitte, og nye tiltak kan virke overdrevne.

– Men vi er nødt til å bråbremse for at det ikke skal gå galt, sier hun.

Tidligere mandag hadde hun møte med kommuner og statsforvaltere om smittesituasjonen.

– Den oppleves veldig ulikt. Innstrammingene vi kommer med i dag kan virke overdrevne i kommuner med lite smitte. Men vi vet at det kan endre seg over natta, sier hun.

Samtidig vil regjeringen skjerme barn og unge og sårbare grupper. De nye tiltakene rammer i første rekke møteplasser for voksne, sier Kjerkol.

(©NTB)