En rekke private barnehager er rammet av streik etter strid om blant annet pensjon.

En rekke private barnehager er rammet av streik etter strid om blant annet pensjon. 

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Første streikedag i barnehagen

Drøyt 1.000 ansatte i 112 private barnehager streiker etter uenighet om pensjon.

Etter at det ble brudd i meklingen i helgen er barnehagestreiken nå et faktum. I første omgang har Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta tatt ut 1.007 av sine medlemmer i Oslo, Østfold, Trøndelag og på Vestlandet

Motparten i konflikten er Private Barnehagers landsforbund (PBL), som organiserer 2.066 av landets 2.881 private barnehager og sysselsetter over 36.000 arbeidstakere.

Dersom konflikten vedvarer, trappes streiken opp allerede på torsdag. Da går ytterligere 492 av de barnehageansatte ut i streik.

– Vi har gjort en jobb og prøvd å komme i havn, men det har vi ikke lyktes med. Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var mulig å få til et resultat. Fra mandag morgen går medlemmer ut i streik, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen til NTB.

Samtidig opplyser Barnehagenett, som driver sju streikerammede barnehager i Østfold og fire i Oslo, at de ikke kommer til å stenge disse barnehagene.

– Barnehagene kommer til å gi et tilbud om barnepass til noen av barna. Hvor mange som får tilbud er avhengig av hvor mange ansatte det er som ikke streiker, sier fagsjef Petter Eilertsen i Barnehagenett til NRK.

Pensjonsstrid

Striden står først og fremst om pensjon da de ansatte mener PBL har forpliktet seg til en overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år i flere protokoller, noe PBL avviser.

– Vi er svært skuffet over at arbeidsgiver ikke står ved løftet om å innføre livsvarig AFP for våre medlemmer i private barnehager, slik kommunale og andre private barnehager har. Dette er en streik PBL må ta det fulle ansvaret for, heter det i en uttalelse fra arbeidstakersiden etter at forhandlingsbruddet er et faktum.

– Vi reagerer sterkt på påstandene om løftebrudd. I de protokollene peker partene retning for en framtidig AFP, men PBL har verken der eller i andre sammenhenger gitt noe løfte om at barnehagene skal inn i fellesordningen for privat AFP. Det tror jeg alle som leser protokollene, ser, sier kommunikasjonsdirektør Marius Iversen i PBL.

(©NTB)