– Vi løse deltidskrisen og gi helsearbeidere hele og faste stillinger. Og så må vi styrke bemanningen i helsevesenet, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

– Vi løse deltidskrisen og gi helsearbeidere hele og faste stillinger. Og så må vi styrke bemanningen i helsevesenet, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fagforbundet tror fulltid kan løse personellkrisen i helsevesenet

Ansatte i helsevesenet må få hele, faste stillinger og dele på oppgavene på en annen måte i dag, mener Fagforbundet.

Forbundet ser det som en seier at Helsepersonellkommisjonen foreslår å sikre helsearbeiderne hele, faste stillinger.

– For det første må vi dele på oppgavene i helsevesenet, slik at for eksempel sykepleiere kan overta oppgaver som leger gjør, og at helsefagarbeidere og helsesekretærer kan gjøre ting som sykepleiere gjør i dag. For det andre må vi løse deltidskrisen, og gi helsearbeidere hele og faste stillinger. Og så må vi styrke bemanningen i helsevesenet, sier forbundsleder Mette Nord.

Kommisjonen mener det ikke er riktig vei å gå og øke antallet ansatte i helse- og omsorgssektoren. I stedet må vi bruke de som jobber der på en bedre måte, mener Fagforbundet. Rundt 180.000 helsearbeidere er organisert i forbundet. Det har vært representert i kommisjonen, som la fram sin rapport torsdag.

Forbundet påpeker at 7 av 10 i kommunal pleie og omsorg jobber deltid i dag. Kun 16 prosent av alle helsefagarbeiderstillinger som utlyses i heltid.

Nord mener ansatte med fagbrev også må få en mulighet til å gå rett inn på høyere utdanning, som sykepleiestudiet. Hun viser til at fagarbeidere i industrien har en slik mulighet gjennom den såkalte Y-veien til ingeniørstudiet.

(©NTB)