Utdanningssjef Tord Arnesen i Elverum tror kommunen vil trenge noen ekstra dager før de kan åpne barnehagene.

Utdanningssjef Tord Arnesen i Elverum tror kommunen vil trenge noen ekstra dager før de kan åpne barnehagene. 

Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Elverum: – Mange foreldre er redde

Kommuner mener de har knapp med tid, men skal klare å bli ferdige til barnehager og 1.–4. trinn skal åpne.

– Vi må ta dette på alvor. Det er mye angst blant foreldre. Det skal oppleves som trygt å sende barna tilbake til skolen, sier utdanningssjef Tord Arnesen i Elverum.

Regjeringen har bestemt at barnehager kan 20. april. De som trenger mer tid, kan vente til 27. april. Fra 27. april skal 1.–4. trinn i grunnskolen åpne. Skolefritidsordningen åpner også, og videregående skoler åpner for yrkesfagelever på VG2 og VG3.

En veileder og kompetanseopplegg skal være klare henholdsvis 16. april for barnehager og 20. april for skoler.

– Må være forsvarlig

På grunn av koronakrisen har Elverum kommune omdisponert rundt 60 ansatte til pleie og omsorg. Når barnehager og deler av skolen åpner igjen, blir denne arbeidskraftreserven borte. Arnesen sier skoleetaten skal ha et møte med kommuneoverlegen for å drøfte hvordan de skal organisere reåpningen.

– Veilederen for smittevern i barnehager kommer ikke før den 16. april. Det er kort tid før åpningen. Det kan hende vi skyver på åpningen. Den må være forsvarlig. Vi kan ikke ta lett på det.

Sel vil åpne

Sel sa i forrige uke at de vil bestemme selv om de skal reåpne skoler og barnehager. Årsaken var at Sel, som har 6.000 innbyggere, tidlig fikk en høy smitteprosent av koronaviruset. 35 innbyggere er bekreftet smittet, og 1.000 har vært i karantene.

Nå sier ordfører Eldri Siem (Sp) i Sel at kommunen tar sikte på å på åpne slik regjeringen har besluttet.

– Åpningen vil skje i et samarbeid mellom skole- og helsemyndighet avgjør oppstart. Per nå har vi tre personer som er påvist smittet av korona og noen få i karantene, sier hun.

I likhet med Elverum synes Siem at kommunene har fått knapt med tid før barnehagen åpner.

– Det er veldig snaut å få veilederen den 16. april. Det er en torsdag, og vi vil i praksis bare ha en arbeidsdag før skolene åpner på mandag. Regjeringen har, slik jeg har oppfattet det, sagt at kommuner kan bruke en til tre dager ekstra på oppstart. Det kan hende vi bruker noen dager ekstra.

Trondheim:- Planlegging i gang

Trondheim ordnet et tilbud for barn med foreldre som har kritisk samfunnsoppdrag og sårbare barn fra dag én da skoler og barnehager stengte fra 13. mars. Oppvekst og utdanningsdirektør Camilla T. Nereid i Trondheim er glad for at regjeringen er tydelig om datoer og omfang.

– Beslutningen stemte ganske godt med det vi trodde på forhånd så planleggingen var i gang. Trondheim kommune, ansatte, tillitsvalgte, verneombud og ledelse skal få til dette på en forsvarlig måte, sier hun.

– Tror du foreldre vil være trygge på å sende barna sine av gårde?

– Det er viktig å betrygge dem gjennom god og riktig informasjon. Mange vil nok være redde og bekymret, så dette må vi ta på stort alvor. Regjeringen har sagt at vi skulle få smittevernregler som er tilpasset arbeidets art og det er vi veldig glad for. Så er vi selvsagt fortsatt bekymret for de barna og ungdommene fra 5. trinn og oppover som må være isolert enda lenger.