Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir folkeavstemning om Alta skal være i Troms eller Finnmark

Kommunestyret i Alta har bestemt at befolkningen skal avgjøre om kommunen skal være en del av Troms eller Finnmark når storfylket splitter opp.

29 stemte for og seks stemte mot folkeavstemning, skriver NRK.

– Dette er en sak som engasjerer veldig mange altaværinger. Det er det vi nå tar på alvor, sier ordfører Monica Nielsen (Ap).

Kommunen skal utrede om Alta er best tjent med å bli i Finnmark eller gå til Troms. Dette ønsker de å presentere til innbyggerne før de skal stemme over saken.

– Det som er viktig nå, er at vi får et godt, faktabasert grunnlag i forkant av folkeavstemningen, sier Nielsen.

Hun har tidligere tatt til orde for å se mot Troms, men vil i dag ikke si hvilket fylke hun mener Alta bør være en del av.

– Den prosessen vi setter i gang nå, blir veldig viktig for meg og veldig mange andre når det gjelder hva vi skal bestemme oss for. Vi trenger mer fakta, sier hun.

Kommunen har utredet spørsmålet tidligere, og i en rapport som ble lagt fram i juni, var konklusjonen at det beste er å beholde storfylket. Nå som det uansett ikke skjer, mener altså kommunen at det trengs en ny rapport.

I en meningsmåling fra oktober vil flertallet bli i Finnmark når fylket splittes. En tredel svarte at de var klar for å melde overgang til Troms.

Alta har om lag 20.000 innbyggere og ligger ved grensen til Troms.