– Kommunene har fått til store utslippskutt gjennom ordningen Klimasats. Nå trenger kommunene forutsigbarhet for ordningen, mener fylkesordfører Arne Thomassen (H) i Agder.

– Kommunene har fått til store utslippskutt gjennom ordningen Klimasats. Nå trenger kommunene forutsigbarhet for ordningen, mener fylkesordfører Arne Thomassen (H) i Agder.


Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Bekymret for at Klimasats-ordningen forsvinner fra statsbudsjettet

Fylkesordførerne ber klima- og miljøminister Espen Barth Eide om å styrke og videreføre Klimasats i statsbudsjettet for neste år.

Det kommer fram i et brev som landets fylkespolitikere har sendt klima- og miljøministeren.

– Vi har med bekymring sett en stadig svekkelse av Klimasats i de siste års statsbudsjett, skriver fylkesordførerne i brevet.

De viser til at ordningen har vært fjernet i forslag til statsbudsjett, men er blitt reddet gjennom budsjettforlik på Stortinget. 

– Denne svekkelsen har ført til at det i mange kommuner og fylkeskommuner i dag er usikkerhet om ordningen er på vei til å bli avskaffet, står det i brevet.

Forventer handling

Det er fylkesordfører Arne Thomassen (H) i Agder som har tatt initiativ til brevet.

– Skal Norge nå sine ambisiøse klimamål må vi satse på det som virker, sier Thomassen i en pressemelding.

Fylkeskommunene savner at regjeringen i sterkere grad støtter opp om kommunenes klimaarbeid.

– Klima- og miljøminister Espen Barth Eide peker på kommunene og fylkeskommune som viktige aktører for omstillingen av Norge til et lavutslippssamfunn. Nå forventer vi at Barth Eide går fra ord til handling, og sørger for at Klimasats blir styrket og videreført, sier leder av Fylkesordførerkollegiet og fylkesrådsleder i Viken fylkeskommune, Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Støtte fra ordfører

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) i Arendal kommune gir sin fulle støtte til budskapet fra politisk ledelse i landets fylkeskommuner.

– Arendal ble i år kåret til årets klima- og naturkommune av Kommunal Rapport. Klimautslippene i Arendal er redusert med 18 prosent på fire år. Dette hadde ikke vært mulig uten Klimasats, sier Nordli.