Nyheter
Avtaler om innleie av arbeidskraft
Stortinget har vedtatt nye bestemmelser om arbeidsleie og arbeidsformidling i arbeidsmiljøloven, tjenestemannsloven og sysselsettingsloven.
De nye bestemmelsene i arbeidsmiljøloven regulerer kommunenes og kommunale selskapers adgang til å leie inn arbeidskraft. Loven åpner for en utvidet adgang til innleie, der det inngås avtale om innleie mellom virksomheten og tillitsvalgte.
Etter arbeidsmiljøloven § 55 K nr. 1 er innleie av arbeidstakere fra virksomhet som har til formål å drive utleie, vikarbyråer o.l. tillatt i samme utstrekning som det kan inngås lovlig avtale om midlertidig tilsetting etter reglene i arbeidsmiljøloven § 55 A nr. 1 første ledd.
Gjennom bestemmelsene i arbeidsmiljøloven § 55 K nr. 2 er det, for virksomheter som er bundet av tariffavtale, åpnet adgang til innleie uten de begrensninger som følger av § 55 K nr. 1 og reglene for midlertidig tilsetting. At virksomheten må være bundet av tariffavtale, betyr neppe at virksomheten må ha tariffavtale for akkurat den type arbeid som det er aktuelt å leie inn eksterne for å utføre.
Loven stiller krav til hvilke tillitsvalgte avtale om innleie etter § 55 K nr. 2 kan inngås med. Det må være tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den kategorien arbeidstakere som ønskes innleid. For eksempel vil tillitsvalgte som representerer 40 prosent av kontorpersonalet i kommunen ikke kunne inngå avtale om innleie av kontorpersonale, og heller ikke om innleie av sjåfører eller lagerpersonale. At avtalen er inngått med de riktige tillitsvalgte, er således av betydning for om det foreligger en gyldig avtale etter reglene i § 55 K nr. 2.
Lovens regler om hvilke tillitsvalgte virksomheten kan inngå avtale med innebærer, i alle fall indirekte, at avtalen må inneholde nærmere bestemmelser om hvilke arbeidstakerkategorier avtalen skal omfatte og i hvilke situasjoner innleie kan foretas. En mest mulig presis beskrivelse av virkeområdet for avtalen, og eventuelle øvrige betingelser, vil dessuten forebygge senere uklarheter og tvister om forståelsen av avtalen.
Avtaler om utvidet adgang til innleie skal inngås skriftlig. Det kan både inngås avtaler om enkeltstående tilfeller av innleie og mer generelle avtaler om utvidet adgang til innleie i en nærmere angitt periode. Når avtale er inngått, er det i utgangspunktet opp til arbeidsgiver å avgjøre behovet for, omfanget og varigheten av innleie til virksomheten innenfor avtalens rammer. Det kan likevel være en fordel å presisere dette i avtalen. Avtalen om utvidet adgang til innleie må være tidsbegrenset. Det antas at det er adgang til å slutte slike avtaler i alle fall for tidsrom tilsvarende det som er ordinær løpetid for tariffavtaler (to-tre år). Det er ikke noe til hinder for at avtalen gjøres uoppsigelig fram til et gitt tidspunkt.
Det er mye som tilsier at avtaler etter § 55 K nr. 2 vil bli bedømt som tariffavtaler, og dermed er regulert av bestemmelsene i arbeidstvistloven og eventuelle bestemmelser i overordnede tariffavtaler som virksomheten måtte være bundet av.
Innleie av arbeidskraft internt i et konsern kan finne sted uten avtale med tillitsvalgte og uten hensyn til reglene om midlertidig tilsetting i § 58 A, såfremt slik innleie er drøftet med de tillitsvalgte på forhånd. Dette følger av de nye reglene i arbeidsmiljøloven § 55 L.