Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde, der UDI og flere andre aktører prøver å ta unna for de mange ankomstene.

Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde, der UDI og flere andre aktører prøver å ta unna for de mange ankomstene.

Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen lover kommunene 50.000 kroner per flyktning som ikke bosettes

For å sikre at kommunene forsetter å bygge opp kapasiteten, foreslår regjeringen at de skal kompenseres for flyktningplasser som ikke blir brukt.

– Vi forstår godt at kommunene trenger mer forutsigbarhet, sa statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) på regjeringens pressekonferanse fredag om flyktningsituasjonen.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har bedt kommunene om å bosette til sammen 35.000 flyktninger neste år.

Kommunene har frist til 31. mars om å svare på hvor mange flyktninger de kan bosette.

Oppretter gulrot

For å gjøre det lettere for kommunene å si ja til anmodningen fra IMDi, vil regjeringen opprette et eget tilskudd per flyktningplass som ikke blir benyttet.

– Mange kommuner har meldt bekymring for at de bygger opp kapasitet som det ikke blir bruk for. Derfor foreslår regjeringen en ekstra tilskuddsordning på 50.000 kroner per plass som ikke blir benyttet, sa Mjøs.

Det betyr at hvis en kommune sier ja til å bosette 100 flyktninger, men ender opp med å få tildelt 50, vil den få en kompensasjon på 2,5 millioner kroner.

Regjeringen vil også øke skjønnstilskuddet til kommuner med asylmottak som har ekstra høye utgifter til dette.

Vil lempe på lovkrav 

KS frykter flaskehalser i kommunene og ber om regelendring for flyktninger. Nå kan de se ut som om regjeringen kommer dem i møte. 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at regjeringen nå jobber med en rekke lovforslag som skal sikre rask mottak og integrering. 

– Alle departementene ser nå på behovet for justeringer i sine regelverk. Justis- og beredskapsdepartementet vil etter planen sende ut en felles høring i begynnelsen av april, sa Støre.

For at flyktningene skal kunne komme i jobb så raskt som mulig, vurderer regjering å fjerne alle krav om deltakelse i introduksjonsprogram for noen grupper.

– Vil bli krevende

I en pressemelding skriver regjeringen at mange ordninger og tjenester må dimensjoneres annerledes enn de så for seg før krigen i Ukraina brøt ut.

– Det vil blant annet gjelde tilbud om boliger, skole- og barnehagetilbud og helse- og omsorgstjenester.

Mjøs gjorde det klart at bosettingen vil bli krevende for kommunene.

– Vi oppfordrer kommunene om strekke seg langt. Vi vil oppleve økt press på kommunale tjenester. Kommuner må skaffe nok boliger og helse- og undervisningspersonell. Helse- og omsorgstjenestene vil oppleve økt press, men som statsministeren sier, vi må ikke la det komme i veien for å bistå dem som trenger hjelp, sa Mjøs.