Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS ser behov for endringer i dagens regler for en smidigere integreringsprosess av de ukrainske flyktningene.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS ser behov for endringer i dagens regler for en smidigere integreringsprosess av de ukrainske flyktningene.

Foto: KS
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS frykter flaskehalser i kommunene – ber om regelendring for flyktninger

KS ber regjeringen justere dagens regler slik at det blir enklere for kommunene å gi et godt tjenestetilbud til flyktninger.

– Kommunene ønsker ikke å komme i en situasjon hvor særlovgivning som er tilpasset en normalsituasjon, skaper flaskehalser for kommunenes mulighet til å gi et samlet godt tjenestetilbud til flyktningene, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

Forslagene er sendt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. KS ber departementet:

  • Vurdere et midlertidig fritak fra regelen om vertskommuner for asylmottak skal kartlegge flyktningenes kompetanse før bosetting. KS mener det kan bli svært krevende å innfri et slikt krav ved høye ankomster og rask etablering av nye mottak.
  • Vurdere midlertidig fritak fra flyktningenes plikt til å delta i introduksjonsprogram hvis de vil og kan komme raskt i jobb. I dag må flyktningene delta i programmet i minimum tre måneder.
  • Vurdere et midlertidig fritak fra kravet om at introduksjonsprogrammet skal være på full tid, dersom dette blir krevende som følge av et svært høyt deltakerantall.

– Kommunene har vist stor vilje til å motta og bosette flyktninger, blant annet gjennom å melde inn et rekordhøyt bosettingstall. Utfordringen er at når svært mange skal bosettes over et kort tidsrom, settes hele det kommunale tjenesteapparatet under press, sier Helgesen.

Fleksibilitet i fylkeskommunene

KS ber også om regelendringer for å gi større fleksibilitet i fylkeskommunens plikt til å sørge for karriereveiledning for alle deltakere som skal starte i introduksjonsprogrammet.

KS begrunner dette med at ikke alle fylkeskommuner har et tilstrekkelig desentralisert tilbud om karriereveiledning i dag.

I tillegg ber KS om midlertidig fritak fra krav om kompetansekrav til lærere som underviser etter integreringsloven, slik at nyansatte lærere uten kompetanse som angitt i loven, kan ansettes for mer enn ett år.

Bruk av tolk

KS foreslår også at tolkelovens krav om å benytte kvalifisert tolk midlertidig kan fravikes, alternativt at det presiseres nærmere hva som kan utgjøre lovlige unntak fra denne regelen.

Det er avdekket stor mangel på kvalifiserte tolker på ukrainsk.

KS oppfordrer departementet til raskt å vurdere kommunesektorens forslag til justeringer i dagens regelverk. 

Arbeids- og inkluderingsministeren varslet i forrige uke en midlertidig lov på integreringsområdet. Men på spørsmål fra Kommunal Rapport kan Marte Mjøs Persen (Ap) ikke svare på når lovforslaget vil være klart.

- Det er fortsatt litt tidlig å si konkret hva den vil inneholde og når forslaget legges fram, skriver hun i en epost.