NHO og Spekter: Ukrainske flyktninger kan bli en velsignelse for arbeidslivet

Bedrifter over hele landet skriker etter arbeidskraft, mens 10.000 ukrainere søker jobb. NHO og Spekter tror flyktningene kan bli en velsignelse for arbeidslivet.

– Vi tror at det kunne ha blitt flere ukrainere i jobb uten innstrammingene i innleie og bemanningsbyrå, sier NHO-direktør Nina Melsom og Spekter-sjef Anne-Kari Bratten til Aftenposten.

Melsom sier mange bedrifter allerede har ansatt ukrainere, men at potensialet er større.

– Det krever et veldig godt samarbeid mellom ulike aktører som bedrifter, Nav og kommuner for å finne ut hvor det eventuelt lugger, sier hun.

Over 10.000 ukrainere søker jobb i Norge nå, og framover vil flere tusen gå ut av introduksjonskurs og melde seg som arbeidssøkere.

– Dette kan bli vinn-vinn for alle. Bare i Helse nord er det 1000 ledige stillinger. Men det kan være noe å hente på tettere dialog mellom Nav og Helsedirektoratet for å sikre raskest mulig kvalifisering, sier Bratten.

På spørsmål om arbeidslivet kan ta imot alle flyktningene, svarer Bratten at man kan ta imot mange så lenge språket er på plass og kompetansen tilfredsstiller autorisasjonskravene i offentlig sektor.

– Dette kan bli en velsignelse, sier Bratten.

(©NTB)