Tonje Brenna (Ap) reagerer sterkt på Drammen kommunestyres vedtak.

Tonje Brenna (Ap) reagerer sterkt på Drammen kommunestyres vedtak. 

Foto: Terje Lien

Brenna ut mot Drammens Ukraina-vedtak

Drammen kommunestyre vedtok tirsdag å kun ta imot ukrainske flyktninger. Det reagerer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på.

– Hvis alle kommuner gjør som Drammen, så rakner den norske bosetningsmodellen, med frivillig, styrt og spredt bosetting som har sikret god, arbeidsrettet integrering i store og små kommuner, sier hun i en kommentar til NTB.

– Dette er et system som har tjent kommuner og flyktninger godt i lang tid, og som jeg mener vi skal hegne om, fortsetter hun.

Vil kun ta imot 125

Et knapt flertall i kommunestyret i Drammen, bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti, sto bak tirsdagens vedtak.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har anmodet Drammen kommune om å ta imot 340 flyktninger i 2024. Kommuneadministrasjonen foreslo at byen skal ta imot 250.

Men flertallet i kommunestyret mener kommunen kun har kapasitet til å ta imot 125 flyktninger, og at alle disse skal komme fra Ukraina.

Omstridt

Vedtaket har møtt kraftig motbør fra flere hold. Simon Nordanger, gruppeleder for Senterpartiet i Drammen, har anmeldt vedtaket, og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er ulovlig.

Også Brenna retter en pekefinger mot kommunestyret i Drammen.

– Kommunene kan ikke stille krav til nasjonalitet eller familiebakgrunn når de blir bedt om å bosette. Uavhengig av om vedtaket er ulovlig eller ikke, så bør ikke politikerne legge opp til en sortering mellom ulike flyktninger, sier hun.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Statsforvalteren skal sjekke om Drammens flyktningvedtak var lovlig.