Debatt

Første skoledag er høytid, skriver Axel Fjeldavli, som minner om at vi ikke må glemme alt ved den norske fellesskolen som er til å være stolt av.
Første skoledag er høytid, skriver Axel Fjeldavli, som minner om at vi ikke må glemme alt ved den norske fellesskolen som er til å være stolt av.

Vi har mye å være stolte av i fellesskolen

En av Tysklands mektigste politikere besøker norsk skole for å lære. Kan det være at alt ikke var bekmørkt likevel?

Publisert Sist oppdatert

Nylig var Saskia Esken, lederen for de tyske sosialdemokratene, på studietur til norsk og finsk skole. Budskapet til lederen for verdens største sosialdemokratiske parti var enkelt: Vi vil lære av de beste.

Vi er godt trent i å snakke om utfordringene i skolen – om alt fra «fraværskrise», «realfagskrise» til «lærerrekrutteringskrise». Men kanskje står ikke alt så ille til i den norske fellesskolen likevel?

Tyskland er i ferd med å rulle ut et SFO-tilbud som ligner det norske.

Jeg var selv med Esken og følget henne til en skole i Lørenskog. Å delta på første skoledag for 1. klasse kan gi hornmusikk i brystet på noen hver. Første skoledag er høytid.

Men besøket var også en påminnelse om et mer generelt poeng: Blant alt som ikke fungerer i skolen, må vi ikke glemme at mye ved den norske fellesskolen er til å være stolt av.

Slik jeg kjenner den norske skolens internasjonale renommé, er det særlig to styrker som det ofte snakkes om: Den felles, gratis og likeverdige skolen og den digitaliserte skolen.

Den norske skolen er i stor grad felles, gratis og like god for alle. Det gir elever uten store og breie bokhyller hjemme større sjanser til å lykkes.

Det er ikke til å underslå at vi har utfordringer også i Norge, men det er, for eksempel, dobbelt så sterk sammenheng mellom sosial bakgrunn og resultater på PISA-prøvene i naturfag i Tyskland som i Norge. De tyske skolene er i langt større grad er delt i gode og dårlige skoler.

På skolen vi besøkte i Lørenskog, fikk vi se hvordan det kan foregå i praksis. Her var det 90 prosent minoritetsspråklige elever. Men som et svar på det vanskeligere utgangspunktet, er det blitt satt inn ekstra lærere i klasserommene og ekstra språkopplæring, og kulturskolen trekkes inn i for å gi et mer likeverdig kulturtilbud og språktrening.

Tyskland er i ferd med å rulle ut et SFO-tilbud som ligner det norske. Det må være interessant å se på hvordan deltakelsen i norsk SFO har økt med innføringen av 12 gratistimer SFO i uka for 1.-klassingene, eller hvordan gratis SFO i utsatte bydeler i Oslo har gitt drastisk flere SFO-barn.

Ett av tre barn i den tyske skolen har minoritetsbakgrunn. Språktreningen og fellesskapet som ligger i å delta sammen ikke bare i skolen, men også i friere lek i SFO, har stor verdi.

For de tyske sosialdemokratene er digitalisering av skolen én av hjertesakene. Det er ikke så rart. I en nylig spørreundersøkelse svarte ni av ti tyske elever at de hadde begrenset eller ingen internett-tilkobling på skolen.

Skolen i Norge, derimot, ligger langt framme. I ett av klasserommene vi besøkte, viste læreren fram det som er gjenkjennelig fra mange norske klasserom – hvordan smartboard brukes som en integrert del av undervisningen.

Lærere fortalte om hvordan digitale hjelpemidler gjør det lettere å tilpasse undervisningen til ulike elever. Fra undersøkelser vet vi at mange lærere mener det samme.

For alle som har fulgt debatten om skjerm i skolen i Norge de siste månedene, kan det lyde pussig å trekke fram Norge som et forbilde. Jeg har selv tatt til orde for å justere kursen, blant annet gjennom å bedre tilgangen på trykte lærebøker. Men det er ikke til å underslå at vi har bygd en digital infrastruktur i skolen andre land ser til.

I Tyskland har resultatene i lesing forverret seg tydelig over tid. Tyskland ligger nå under både Norge og Finland på leseundersøkelsen PIRLS. Saskia Esken har foreslått et fond på 100 milliarder euro for å styrke tysk skole. Ser man på statistikken, bruker alle de nordiske landene mer penger på utdanning enn Tyskland.

Likevel er det kanskje her vi har noe å lære av tyskerne. Hårete ambisjoner for skolen har krevd, og kommer til å kreve, at det også satses økonomisk på skolen.

Mye kunne vært bedre, men det er også mye å være stolt av i den norske fellesskolen. Det siste vises kanskje aller best på litt avstand.

Powered by Labrador CMS