Debatt

Restene fra middagen, hagen og avløpsvannet kan bli til ren og fornybar energi – biodrivstoff som fylles på tanken, skriver Pia Farstad von Hall.
Restene fra middagen, hagen og avløpsvannet kan bli til ren og fornybar energi – biodrivstoff som fylles på tanken, skriver Pia Farstad von Hall.

Har regjeringen glemt biogass?

Regjeringens statsbudsjett bruker ikke muligheten til å gi biogassbransjen de midlene som trengs for å skape en norsk sirkulærøkonomi, kutte utslipp og lage mer energi.

Publisert Sist oppdatert

Biogass er et prakteksempel på hvordan man kan oppnå en sirkulær økonomi, samtidig som det kan bidra til å løse energikrisen. Restene fra middagen, hagen og avløpsvannet kan bli gjort om til ren og fornybar energi. Denne kan industrien dra nytte av, eller så kan biogassen bli til biodrivstoff som fylles i tanken på bilen.

Skal vi nå regjeringens utslippsmål nås, må biogass bli Norges fornybare satsing.

Resten av Europa har sett mulighetene. Sverige og Danmark har gitt milliard på milliard til biogass. Naboene våre er altså langt på vei inn i framtiden med biogass, mens Norge står på stedet hvil.

Innen 2030 skal Norge ha kuttet utslipp med minst 55 prosent. Vi trenger fornybare og sirkulære energikilder, slik som biogass, dersom vi skal nå dette målet.

Behovet for biogass er dessuten enda større nå som energietterspørselen stadig øker. I lang tid er det blitt satset på vann- og vindkraft i Norge, men disse energiformene krever store naturinngrep, i motsetning til biogass.

Teknologien for andre energikilder, slik som hydrogen, ligger fremdeles langt unna i tid. Skal vi nå regjeringens utslippsmål har vi derimot ingen tid å miste; biogass må bli Norges fornybare satsing.

Stortinget har gjentatte ganger uttrykt at de vil styrke biogassbransjen i Norge. På samme tid har Enova kuttet i viktige støtteordninger til biogassbransjen.

Det har nå gått tre år siden den siste investeringsbeslutningen ble tatt for et nytt biogassanlegg i Norge, og regjeringen har gjort forsvinnende lite for å utnytte energipotensialet og miljøeffekten fra biogass. Dette på tross av at biogass vil være avgjørende for å nå målene som regjeringen har satt seg om å kutte utslipp innen 2030.

Vi mangler en satsing på biogassproduksjon i Norge. Enova, som har hatt ansvaret så langt, leverer ikke nødvendige resultater. Derfor bør den nye klima- og miljøministeren, Andreas Bjelland Eriksen, sørge for at ansvaret for biogassproduksjon flyttes til Bionova.

I Bionova bør det etableres et eget biogassprogram med økt tildeling for å sikre økt biogassproduksjon. Gevinsten er bærekraftig energi og klimakutt. Produserer vi 5 terawatt-timer, kan vi kutte 2 millioner tonn CO₂ årlig.

Det trengs en helhetlig politikk for biogass, slik at bransjen får samme forutsigbarhet som i Sverige og Danmark. Slike satsinger gir trygghet til aktørene om at de kan oppskalere produksjonen sin og dermed levere på behovet for biogass i Norge. Dette vil få oss inn på rett spor til lavutslippssamfunnet. Først da kan vi bli med nabolandene våre inn i en fornybar framtid.

Powered by Labrador CMS