3.100 ansatte i private barnehager er i streik fra 9. november. Fra 14. november er det varslet opptrapping. I Espira Grefsen Stasjon barnehage har ansatte vært i streik siden 17. oktober.

3.100 ansatte i private barnehager er i streik fra 9. november. Fra 14. november er det varslet opptrapping. I Espira Grefsen Stasjon barnehage har ansatte vært i streik siden 17. oktober.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS i stuss om lovligheten av tilskuddsnekt

Fagforbundets Mette Nord ber kommuner stanse tilskudd til private barnehager i streik. Både kommunene og KS er usikre på om det er lovlig.

Oslo og Stavanger er blant flere kommuner der politikere har signalisert at de vurderer å kutte det offentlige tilskuddet til private barnehager, dersom streiken blir langvarig. Fra onsdag 9. november er 3.100 ansatte i private barnehager i streik. 

I Dagsavisen oppfordret Fagforbundets leder Mette Nord nylig kommunene om å stanse tilskuddet til de streikerammede barnehagene. Siden streiken startet 17. oktober, har kommunene fulgt KS' anbefaling om å utbetale tilskudd som normalt, fram til det er juridisk avklart om de har lov til å holde tilbake tilskudd. Anbefalingen ble fjernet fra KS' nettsider 7. november.

Avdelingssjef Kjersti Lothe Dahl i Stavanger, med ansvar for barnehagemyndigheten, sier at Stavanger venter på KS og den dialogen KS har med Kunnskapsdepartementet.

– Hvis hjemmelsgrunnlag og kriterier blir avklart, vil vi anbefale kommunedirektøren å legge fram en sak til politisk behandling. Vi tenker at saken er av prinsipiell karakter, sier Lothe Dahl.

Uklar hjemmel

Kunnskapsdepartementet presiserte i forrige uke at det er opp til den enkelte kommune å avgjøre om og når de eventuelt vil stanse eller avkorte det kommunale tilskuddet ved midlertidig stengning av en barnehage.

Avdelingsdirektør Kristin Holm Jensen i KS sier at KS fortsatt synes det er uklart hvilken hjemmel kommunene eventuelt har for å stanse tilskudd til barnehager i streik, eller hvilke kriterier kommunene eventuelt kan bruke. Hun presiserer at KS er opptatt av å være ryddige.

– Vi er i dialog med Kunnskapsdepartementet om hvordan kommunene skal forholde seg til private barnehager i streik. Det er de som eier regelverket og har ansvar for å fortolke det, sier Holm Jensen.

Juridisk nybrottsarbeid

– Kommunene venter, etter råd fra KS. Er det ikke naturlig eller regningssvarende at KS selv prøver å avklare hvordan dette står juridisk?

– Vi er i dialog med våre egne advokater. Dette er juridisk nybrottsarbeid. Regelverket er ikke utformet for denne type situasjoner. I første omgang har vi bedt departementet om en avklaring. Det er hovedsporet vårt, sier Holm Jensen.

Per 9. november er private barnehager i 17 kommuner rammet av streiken. Holm Jensen peker på at det er store variasjoner kommunene imellom. I noen kommuner holder de streikerammede private barnehagene delvis åpent. I andre kommuner ikke. I noen kommuner har streiken vart lenge, i andre har den akkurat begynt.

– Vi forstår at kommunene spør hva de skal gjøre, sier Holm Jensen.

Ferdig før 2024

Kommunal Rapport har spurt Kunnskapsdepartementet om status for arbeidet med å avklare hvilket juridisk grunnlag kommunene har for å stanse tilskudd til streikerammede barnehager.

«Barnehageloven og forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager regulerer ikke direkte spørsmålet om barnehageeier er berettiget til kommunalt tilskudd dersom barnehagen stenges midlertidig. Den enkelte kommune må derfor ta stilling til dette ut fra det generelle regelverket om tilskudd og de konkrete forholdene i de aktuelle barnehagene», står det i et svar fra kommunikasjonsenheten i departementet.

I e-posten står det at departementet er i gang med en gjennomgang av styrings- og finansieringssystemet på barnehageområdet, som skal være klar innen utgangen av 2023. 

«Reglene om tilskudd til private barnehager er en del av denne gjennomgangen», står det i svaret fra departementet.