Munnbindene bør på i Bergen nå, mener smittevernoverlegen.

Munnbindene bør på i Bergen nå, mener smittevernoverlegen.

Foto: Magnus K. Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

103 nye koronatilfeller i Bergen: Ta på munnbindene igjen

Det siste døgnet er det registrert 103 nye smittetilfeller i Bergen kommune. Nå ber smittevernoverlegen om at innbyggerne tar i bruk munnbindene igjen.

62 av de smittede er nærkontakter, seks tilfeller er importsmitte, 25 har ukjent smittevei og ti er ikke kartlagt. Det var totalt 2.947 personer som testet seg mandag, skriver kommunen.

R-tallet i Helse Bergen er samtidig beregnet til å ligge på 1,4. Fire personer er innlagt med koronasmitte i helseregionen, meldte NRK tirsdag.

På med munnbindene

Regler og påbud om munnbind har ikke vært aktuelt på lenge. Smittevernoverlege Egil Bovim har et tydelig råd til folk som har lagt bort munnbindet:

– Ta det på igjen. Og gå tilbake til der vi var. Situasjonen i Bergen er annerledes enn i vår. Nå har vi høye tall. Vi har en smittesituasjon, sier han til rikskringkasteren.

Han advarer mot å ta lett på konsekvensene av koronaviruset, selv om vaksineringen er kommet langt.

– Jeg hater å komme med dårlige nyheter. Men utbruddene i Storbritannia og andre steder har vist at det går en stund før man får utbruddene til en ser økning i sykehusinnleggelser. Det går gjerne en uke eller to før de som blir skikkelig dårlig merker det, sier han.

Ber festdeltakere teste seg

Kommunen ber også flere festdeltakere om å teste seg etter to fester på henholdsvis Marmorøyen 3. august, og Skjoldbukta 6. august.

– Det er et ukjent antall smittede fra festene, og mange av ungdommene som deltok, kan ikke redegjøre for sine nærkontakter da det var mange ukjente samlet på begge festene, sier Bovim.

Etter det smittesporerne i Bergen har fått opplyst, skal det ha deltatt rundt 100 stykker på begge festene.

Bergensavisen melder at Bergen kommune er i samtaler med Folkehelseinstituttet (FHI) om smittesituasjonen og tiltaksregimet til kommunen.

– Vi er nødt å se på om vi gjør de riktige tingene, sier Bovim.

(©NTB)