Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Stor-Elvdal kjemper mot spøkelsesbyer

Hvis 1997-utviklingen ikke snus, mister Stor-Elvdal 30 prosent av innbyggerne de neste 10 årene. Da får vi spøkelsesbyer i bygda, sier ordfører Sigmund Vestad

Stor-Elvdal i Hedmark hadde et fødselsunderskudd på 29 i 1997, ifølge SSB. Det døde dobbelt så mange som det ble født.


- I fjor var det et bra fødselstall og et gjennomsnittlig antall dødsfall, forteller ordfører Sigmund Vestad (Bygdelista) til Kommunal Rapport.


Stor-Elvdal er altså en av de mange kommunene som vil få nedgang i folketallet selv om de skulle greie å stoppe fraflyttingen. Men I 1997 var det 53 flere som flyttet fra enn til Stor-Elvdal. Bare 12 kommuner hadde forholdsmessig større nedgang i folketallet.


Frykter spøkelsesbyer
- 1997 var det styggeste fraflyttingsåret jeg kan huske for min del, det ble et skikkelig jafs. Får trenden fra i fjor fortsette, mister vi 30 prosent av innbyggerne de neste 10 årene. Mange av grendene tåler ikke å miste flere beboere, da blir det umulig å opprettholde infrastrukturen. Det er allerede mange tomme hus rundt om. Vi må snu utviklingen ganske raskt, ellers blir hele grender fraflyttet. Det blir små «spøkelsesbyer» der det bare finnes folk i ferietiden, sier ordføreren.


Betinget optimist
Veldig mange årsverk er fjernet fra primærnæringene gjennom årene, NSB hadde 15 mann som nå er redusert til et par. Det landskjente Svestad-kjøkkenet hadde 136 personer på lønningslista, nå er det seks tilbake. Midt på 50-tallet var det 4.700 innbyggere, nå er det 3.000 tilbake. Ifølge prognosene i fylkesplanen blir det nedgang i folketallet i Sør-Østerdalregionen. Likevel: Ordføreren er betinget optimist:
- Det er ikke bare fordi jeg er programforpliktet at jeg sier det. Vi merker nå en viss etterspørsel etter boliger, vi får signaler om at ungdommene ønsker å bli hvis vi gir dem mulighet til det. Og flere av dem som har flyttet ut og tatt utdanning sier de er interessert i å komme tilbake, opplyser han. Nabokommunene hadde netto tilflytting i fjor.
- Stortingets viktigste bidrag må bli å støtte opp under næringsutviklingen. Stor-Elvdal har kjerneområder for alle de fire store rovdyra: ulv og bjørn, gaupe og jerv. De som skal drive innen primærnæringene her har marginale betingelser, noen mister troen og optimismen når de må slåss med dette i tillegg. Rovdyrmeldingen var opplagt ikke noe positivt bidrag sett fra vår side., mener ordføreren.

Skrevet av: Paul Aavik