Fylkesmann Tom Cato Karlsen har fått i oppdrag å lede utvalget som skal utrede alternativer til generalistkommuneprinsippet.

Fylkesmann Tom Cato Karlsen har fått i oppdrag å lede utvalget som skal utrede alternativer til generalistkommuneprinsippet.

Foto: Frp
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Disse skal vurdere alternativer til generalistkommuner

Fylkesmann Tom Cato Karlsen skal lede utvalget, som samler et A-lag fra kommunesektoren.

Fredag ble det klart hvem som skal sitte i det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere generalistkommunesystemet og se på ulike alternativer til dagens system. 

Med dagens kommunesystem har alle kommunene de samme oppgavene uavhengig av størrelse og antall innbyggere i kommunen. 

Utvalget skal utrede grunnlaget for å vurdere om små kommuner skal kunne fratas oppgaver og store kommuner få flere. Mandatet kan du lese her.

Død eller levende

Geir Vinsand i Nivi analyse er blant dem som mener at generalistkommuneprinsippet er stein dødt. 

– Det er en ren teoretisk konstruksjon, slik den nå framstår. Det er for lite egenregi og for mye samarbeid på lovpålagte oppgaver. Jeg mener vi har utviklet et uformelt a, b- og c-kommunesystem. Det står ikke i noen lov, men er allerede en realitet, sa Vinsand til Kommunal Rapport i oktober.

Andre, som professor Yngve Flo ved Universitetet i Bergen, var uenig.

– Prinsippet – så lenge vi er i idéverden, og snakker om politiske ambisjoner – er så langt fra dødt. Et annet spørsmål er hvor vidt vi har et system som speiler denne politiske ambisjonen, et generalistkommunesystem. Og nei, det har vi ikke, sa Flo.

Stjernelag

Utvalget skal ledes av fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland.

Øvrige medlemmer er kommunedirektør Gro Herheim i Larvik, kommunedirektør Bente Larssen i Porsanger, kommunedirektør Olav Helstad i Sel, ordfører Siv Høgtun i Askøy, ordfører Vibeke Stjern i Åfjord, ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal, førsteamanuensis Jan Erling Klausen, professor Dag Ingvar Jacobsen, partner Annegrete Bruvoll i Menon Economics, Grete Teigland hos Fylkesmannen Møre og Romsdal, Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.