Vestfold og Telemark fylke kan bli oppløst. I Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe ligger det foreløpig an til at flertallet vil gå inn for å splitte opp storfylket, ifølge NRKs kartlegging.

Vestfold og Telemark fylke kan bli oppløst. I Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe ligger det foreløpig an til at flertallet vil gå inn for å splitte opp storfylket, ifølge NRKs kartlegging.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Flertall i fylkestinget for å splitte Vestfold og Telemark

Det er flertall blant politikerne i Vestfold og Telemarks fylkesting når det gjelder å splitte Vestfold og Telemark, viser en kartlegging NRK har gjort.

Aps fylkestingsgruppe skal vedta sitt standpunkt i saken på et møte 12. februar, mens fylkestinget skal avgjøre et endelig vedtak 15. februar.

Der ligger det foreløpig an til at flertallet vil gå inn for å splitte opp storfylket, ifølge NRKs kartlegging.

Vestfold og Telemark er en av fire tvangssammenslåtte fylkeskommuner.

I Aps gruppe møter til sammen 76 representanter fra 23 partilagene. Styremedlemmene i fylkeslaget i Vestfold og Telemark, og Aps representanter i fylkestingstingsgruppa, har også stemmerett.

Av totalt 103 i Aps representantskap vil minst 52 stemme for å splitte opp fylket, viser en kartlegging NRK har gjort.

Et slikt vedtak vil i utgantspunktet binde Aps representanter i fylkestinget. Der sitter det 61 politikere. Ifølge NRK vil minst 31 stemme for en fylkesskilsmisse.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) er glad for at det ligger an til flertall.

– Det er sånn jeg opplever stemningen iallfall her jeg står. Det er et veldig tydelig signal om at nå bør vi gjøre om på den feilen som ble gjort, sier hun.

Partikollega og Skien-ordfører Hedda Foss Five er imidlertid uenig og mener det er klokest å la fylkeskommunen bestå.

– Så er jeg lei meg for alle kostnadene det vil påføre fylkeskommunene, men også for kommunene som har innstilt seg veldig på å være et stort fylke, sier Five.

Fylkesdirektøren i Vestfold og Telemark har tidligere ikke anbefalt at fylkeskommunen oppløses. Risikoen for negative konsekvenser overstiger fordelene, skriver han.

Fylkestinget i Vestfold og Telemark har avvist et forslag om folkeavstemning. I stedet blir det en høring blant de 23 kommunene og organisasjoner i fylket.

(©NTB)