Ap støttet forliket i Stortinget om politireform i 2015. Nå er Ap-ordførere misfornøyd med reformen. Illustrasjonsfoto

Over 100 Ap-ordførere har signert opprop mot politireformen

Ap-ordførere over hele landet reagerer på nye tall som viser at 192 kommuner har fått færre årsverk i politiet de siste to årene.

– Vi ble fortalt at beredskapen ikke skulle svekkes, men vi ser nå at den er svekket. Da må vi si ifra, sier Ap-ordfører Heidi Granli i Gol kommune til ABC Nyheter.

Hun er blant ordførerne som har signert oppropet med krav til justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Vi har rundet over 100 ordførere nå, sier Gol-ordføreren.

Bakgrunnen for ordføreropprøret som nå brer seg, er blant annet SSB-rapporten som viser at om lag halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk i politiet i perioden 2016–2018.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er kritisk til SSB-tallene og viser til at det har foregått en intern sentralisering av politiet, og at det ikke har noe å si hvor politiet har sitt registrerte arbeidssted.

Til Dagbladet, som omtalte saken fredag, sier Kallmyr at han tar kritikken alvorlig. Han varsler en ny stortingsmelding om politiets tilstedeværelse i Kommune-Norge.

Samtidig peker han på at politiet har samlet fellesfunksjoner i de største byene for å kunne bistå andre deler av politidistriktene.

Nærpolitireformen, som trådte i kraft ved årsskiftet 2016, ble vedtatt på Stortinget sommeren 2015 som et forlik mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og KrF. 27 politidistrikter ble slått sammen til 12, blant annet for å etablere større etterforskningsmiljøer.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.