Nyheter
OL og sykehjem splitter SV i Tromsø
Tromsø/Oslo (NTB-Jon Even Andersen): OL og sykehjem splitter Tromsø SV. På årsmøtet lørdag gikk styret av etter uenighet med kommunestyregruppa, men den nyvalgte lederen avviser at det dreier seg om en kollektiv protest.
En langvarig strid kommer til overflaten når styret i Tromsø SV forlater sine verv under årsmøtet lørdag ettermiddag, skriver Nordlys.
Striden handler blant annet om nedleggelse av sykehjemsplasser. Men også byens OL-søknad er en het sak. De avtroppende partitoppene frykter at OL-søknaden kan bli et millionsluk lenge før avgjørelsen tas om hvor OL skal arrangeres i 2014.
Avviser
Den nyvalgte lederen, Veronica Wiik, sier at hun kjenner til at det har vært uenighet i partiet, men avviser imidlertid at det dreier seg om en kollektiv protestaksjon når det gamle styret nå går av.
-Det har vært avviklet årsmøte, og det har framkommet individuelle begrunnelser for ikke å stille til gjenvalg. Et styremedlem fortsetter dessuten i det nye styret, sier hun til NTB.
Hun peker også på at årsmøtet ikke har uttrykt mistillit til kommunestyregruppa.
Prioriterer eldre
-SV gikk til valg på flere sykehjemsplasser. Vi fikk velgernes tillit, og vi fordoblet oppslutningen. Så er det første vi gjør å vedta et budsjett som legger ned et sykehjem. Da blir det problematisk å være med, sier tidligere styremedlem og SV-veteran Åshild Fause til NTB.
Sykehjemsnedleggelsen er ikke bare et løftebrudd. Vedtaket er ekstra tungt fordi Tromsø samtidig søker om OL, mener hun:
-Når vi ikke har råd til å gi gamle, syke folk et verdig tilbud de siste månedene de lever, så skal vi søren meg heller ikke ha et OL som koster flesk og som bare er for fiffen, sier Fause.
Frykter millionsluk
Den avtroppende lederen Arne Overrein i Tromsø SV sier at det er styrets ansvar å si fra når de mener at partiprogrammet ikke følges.
-SV brøt med sitt eget program da vi la ned et sykehjem med 33 plasser i budsjettet for 2004, sier han til NTB.
Den avtroppende SV-lederen er motstander av et OL i Tromsø, som han frykter kan bli et millionsluk for kommunekassa.
-Vi var med på å bevilge en halv million kroner til forprosjektet i sommer. Det var det enighet om i SV. Men jeg vil ikke være med på å bruke en eneste kommunal krone mer på OL-søknaden. Det spørsmålet kan fort bli satt på spissen, for allerede nå snakkes det om å bruke opp til 100 millioner kroner på promotering og lignende, sier Overrein til NTB.
Varaordfører er for
Tromsøs varaordfører Pia Svensgaard (SV) er ifølge Nordlys tilhenger av OL-prosjektet. Svensgaard har for tiden permisjon, og følger striden fra Italia.
Hun har forståelse for at det er kontroversielt å bruke kommunale kroner på OL-søknaden.
-Man kan like OL eller ikke. Det arrangeres hvert fjerde år uansett. Hadde vi fått et OL ville det fått enorme ringvirkninger og en pengestrøm nordover vi aldri har sett maken til, sier Svensgaard til Nordlys.