Tomme stoler i det konstituerende møtet i Gratangen. En rekke Ap-representanter unnlot å møte opp.

Tomme stoler i det konstituerende møtet i Gratangen. En rekke Ap-representanter unnlot å møte opp.

Foto: Skjermdump fra strømming av møtet

Ap-ere boikottet ordførervalg i Gratangen

Kommunen minner om at alle må møte i ny innkalling til konstituerende møte. Lederen av Gratangen Ap er rystet.

Torsdag skulle det nye kommunestyret i Gratangen konstitueres. Dagen før hadde Kommunal- og distriktsdepartementet avvist Roy Josefsen (Ap)s klage på kommunevalget.

Senterpartiets åtte representanter var de eneste som dukket opp. To Ap-representanter og den ene fra Tverrpolitisk liste for Gratangen meldte forfall. Fire Ap-ere møtte ikke opp. Dermed var ikke kommunestyret vedtaksføre, og møtet måtte avblåses.

Torsdag kveld ble samtlige medlemmer med varamedlemmer innkalt på nytt, til konstituerende møte 31. oktober. Nå med påskriften om at alle medlemmer og varamedlemmer må møte ved møtestart klokka ni.

– Jeg er rystet. Dette er et angrep på demokratiet, sier Arild Kristiansen, leder av Gratangen Ap. Han mener at kandidater gruer seg til å møte på politiske møter og opplever seg mobbet i det offentlige rom. 

Boikotten ble først omtalt i Fremover.

Små marginer

Senterpartiet vant en knepen seier over Arbeiderpartiet i kommunevalget, med 276 mot 234 stemmer. Natten 11–12. september ble 20 sent avgitte stemmer oppbevart i en lukket boks uten plombering. 

Klagen fra Josefsen gikk ut på at oppbevaringen gjorde det mulig å manipulere stemmene. Departementet kom til at klagen ble innlevert for seint. Og at det ikke var grunnlag for å si at stemmene ble tuklet med. 

Det slår ikke Kristiansen seg til ro med.

– Dette er en kjempealvorlig sak. Når man vet hva som skjedde den kvelden. En kasse ble forlatt ulåst. Hva slags tillit skal man ha til valget? Når man setter seg inn i saken, spør man seg: Hvorfor ble ikke lovverket fulgt, sier Kristiansen.

Han mener at saken bare kan få ett utfall: omvalg.

– Noen må rydde

– Kommunaldepartementet har avvist klagen. Bør dere ikke akseptere det og gå videre?

– Jeg mener at vi ikke kan gi oss på noen måte. Noen må rydde opp. Vi har en statsminister. Vi har en regjering. Ellers vil jeg anbefale gruppa å legge ned alt politisk arbeid, så får staten bare overta, sier Kristiansen.

Han legger ikke skjul på at forrige kommunestyreperiode var svært turbulent. Og mener at nettopp av den grunn burde kommunen være spesielt opptatt av å følge forskriftene.

Søndag avholdt styret i Gratangen Ap møte, der de besluttet å stille på det konstituerende møtet tirsdag. Det melder Kristiansen i en SMS mandag morgen.