Statsforvalter Tom Cato Karlsen i Nordland har ledet generalistkommuneutvalget.

Statsforvalter Tom Cato Karlsen i Nordland har ledet generalistkommuneutvalget.

Foto: Agnar Kaarbø
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalgsleder: – Godt tidspunkt for debatt om generalistkommunen

Om en uke legger generalistkommuneutvalget fram sin rapport. Et godt tidspunkt, mener utvalgslederen.

Tom Cato Karlsen, til daglig statsforvalter i Nordland, letter i ukas episode av Kontrolltuvalget aldri så lite på sløret før utredningen om ordningen presenteres.

– Utvalget har forsøkt, så godt som mulig, å kartlegge stoda i Kommune-Norge og hva sektoren kan forvente seg framover. Basert på dette, har vi diskutert ulike løsninger innenfor generalistkommuneordningen, men også utenfor, sier Karlsen.

Han ser tiden vi er inne i, blant annet med stor bevissthet om demografiske endringer og situasjonen i kommunene, som et godt tidspunkt for en diskusjon om prinsippet.

Generalistkommuneordningen betyr at alle kommuner, med svært få unntak, har de samme oppgavene uansett innbyggertall, bosettingsstruktur, økonomi eller andre kjennetegn.

Karlsen er ikke redd for at utvalget skal provosere for mye i et valgår. – De som vil være kritisk til det vi foreslår, vil være kritisk uansett, tror han.

I ukas episode forteller også Høyres kommunalpolitiske talsperson på Stortinget, Mudassar Kapur, om partiets landsmøte til helgen. Høyre-politikerne skal diskutere en omfattende resolusjon om lokalpolitikk.

Kapur mener dette er den grundigste lokalpolitiske debatten noen partier har denne våren.