Nyheter
Nedlegging av skoler eneste utvei for kommunene
Nedlegging av skoler er kommunenes eneste mulighet til å redusere skolebudsjettene. De minste skolene blir dermed en salderingspost, stikk i strid med den nasjonale skolepolitikken.
Dette kommer frem i en ny forskningsrapport fra Nordlandsforskning, som er omtalt i Nationen. Rapporten ser blant annet på sammenhengen mellom kommuneøkonomi og vilkårene for de fådelte skolene - små skoler der flere alderskull går i samme klasse.
-Det er uttrykt en klar målsetning i skolepolitikken at ingen skoler skal legges ned av økonomiske årsaker alene. Men svært ofte er økonomi den viktigste årsaken til at skoler legges ned, fastslår forsker Torgeir Øines, en av forskerne bak rapporten “Det trengs ei hel bygd for å oppdra et barn”.
Rapporten konkluderer med at sentraliseringen av grunnskolen skjøt fart etter at dagens inntektssystem for kommunene ble innført i 1986. Samtidig har driftsutgiftene i små skoler økt mer enn i store skoler på grunn av økte lønnsutgifter. Dette gjør at den økonomiske gevinsten ved å legge ned slike skoler er blitt større enn tidligere. Dessuten slipper kommunen merutgifter med økt skoleskyss ¨, siden disse kostnadene veltes over på fylkeskommunen.
Når kommunene heller ikke har kontroll på hvor mye skoledriften skal koste, kan veien til nedleggelse være kort.
-Kommunene er i realiteten bastet og bundet på kostnadssiden, som er styrt av sentrale lover og avtaleverk. Til sjuende og sist er skolenedleggelser kommunenes eneste styringsvariabel, sier Øines.
Rapporten er utarbeidet på oppdrag av skolekontorene i Nord-Norge, Utdanningsdepartementet og Kommunenes Sentralforbund.