Nyheter
Minst mobbing i Snillfjord
Det er ikke nok med et trivelig navn for å komme mobbingen til livs, bekrefter skolesjefen i en av landets mest mobbefrie kommuner.
Kun seks kommuner i Norge har grunnskoleelever som oppgir at de overhodet ikke har opplevd mobbing de siste månedene. På 7. trinn gjelder det Stordal og Bokn kommuner. På 10. trinn Os, Halsa, Træna og Snillfjord. At sistnevnte lever opp til kommunenavnet, er selvsagt kommunalsjef for oppvekst Åge Røe tilfreds med.
– At elevene oppgir at de ikke opplever mobbing i en slik undersøkelse, er positivt. Men vi kan ikke av den grunn fastslå at våre skoler er mobbefrie. Det kan også være situasjoner i skolemiljøet på tidspunktet undersøkelse ble gjennomført som virker inn på svarene. Vi har ingen grunn til å hvile på våre laurbær, sier han.
Små forhold, god oversikt
Også på 7. trinn kommer Snillfjord godt ut når det kommer til mobbing. Trinnet har et snitt på 1,2, på en skala fra 1 til 5, der 1 tyder på lite mobbing. Oppvekstsjefen utelukker ikke at noe av forklaringen ligger i små gruppestørrelser.
– Gjennomsnittlig elever per trinn ligger på 13 elever. Det gjør at lærerne kommer veldig tett på elevene og har god oversikt. Kanskje er det også lettere å oppdage og følge opp elever som har det trasig i hverdagen, sier Røe.
Han mener likevel det er viktig å være oppmerksom på at små gruppestørrelser også har sine ulemper.
– Det kan like gjerne skje at enkeltelever ikke finner seg til rette, eller at de ikke har noen å dele felles interesser med. Dette er forhold vi er oppmerksom på.
– At kommunen heter Snillfjord er altså til liten hjelp?
– Det hjelper nok litt, hehe. Nei da. Men vi er nok generelt sett en kommune der vi er veldig tett på hverandre, og blir i stor grad spart for problemene man gjerne sliter med i større samfunn.
Lavest resultat – lite mobbing
Elevene som i snitt opplevde mest mobbing i vår, befinner seg på 10. trinn i Agdenes. Som det eneste i landet, ender trinnet opp med en mobbeindikator på 2,5.
– Rektoren ved skolen har vært kjent med forholdene, og har satt i verk flere tiltak i forsøk på å bedre situasjonen. Men selv med gode tiltak er det ikke alltid at elevene det gjelder, opplever en bedring, sier kommuneleder for oppvekst og levekår, Line Raustein.
Skolesjefen påpeker at 7. trinn i kommunen befinner seg i motsatt ende av skalaen. Totalt sett har hun inntrykk av at det er lite mobbing i kommunen.
– Vi har to årlige interne undersøkelser, der alle klasser kartlegges. Resultatene herfra vitner om langt mindre mobbing enn tallene fra 10. trinn. Jeg vil også understreke at vi i Elevundersøkelsen ligger over snittet for både fylket og landet når det gjelder sosial trivsel, elevdemokrati, mestring, motivasjon og fysisk læringsmiljø.
Agdenes har egne planer for hvordan kommunen som skoleeier skal følge opp resultatene av undersøkelser både internt og i regi av Utdanningsdirektoratet.
– Vår årsplan inneholder konkrete tiltak for hvordan vi skal gjennomgå undersøkelsene og hvordan vi skal følge dem opp. I tillegg har kommunen et samarbeid med fem andre kommuner i Orkdal- og øyregionen, der psykososialt skolemiljø er satt på dagsordenen.