Nyheter

Økologisk løft i 52 kommuner

52 kommuner får til sammen 20 millioner i statsstøtte for å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat.

Pengene går til 31 forskjellige prosjekter som på ulikt vis skal oppfylle målsetningen om mer økologisk matproduksjon. Kommunene har planlagt flere forskjellige tiltak.

Det felles målet er å øke forbruket av økologiske matvarer i kommunale virksomheter som kantiner, omsorgsinstitusjoner, skoler og barnehager. Mange vil også jobbe for at flere bønder skal legge om til økologisk drift. Flere kommuner vil også drive med informasjon og holdningsskapende arbeid rettet mot innbyggerne.

Prosjektet er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Kommunal- og regionaldepartementet (KRD). Bakgrunnen er at regjeringen har satt som mål at 15 prosent av produksjon og forbruk av mat skal være økologisk innen 2015.

Vil inspirere i Lier

Lier kommune er en av flere foregangskommuner utpekt av departementene. Varaordfører Siri Loe Svere (Sp) mener den på denne måten kan bli en inspirasjonskilde for innbyggerne.

- Vi ønsker å motivere flere produsenter over til økologisk produksjon, sier hun.

- Hvorfor er det viktig med økologisk produksjon?

- Fordi det er viktig med god matkvalitet. Maten bør ikke være forurenset av f.eks. sprøytemidler.

Varaordføreren tviler likevel på at økologisk landbruk vil redde verden.

- Det er lite nok mat allerede, men det er bra hvis Norge, som et rikt land, kunne produsere mer av maten selv på en ren og naturlig måte.

Lier er fra før Fairtrade kommune, som arbeider for rettferdig handel, og har satt seg som mål at 13 prosent av Liers dyrkede mark være økologisk dyrket innen utgangen av året.

Skrevet av: Tor Vegard Lindbekk

Powered by Labrador CMS