Nyheter

Milliarder å spare på smarte investeringer

Hvis kommunene investerer litt mer og smartere i sine nye bygg, vil de spare milliarder på drift og vedlikehold i et livsløpsperspektiv. Nå kommer verktøyet som gjør det mulig.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka lanserer Difi (Direktoratet for IKT og forvaltning) et nytt nettbasert verktøy som skal hjelpe kommunene å investere smartere i nye bygg.

– Kommunene kan få oversikt over hvor mye de kan spare på drift og vedlikehold hvis de gjør de riktige investeringsvalgene tidlig. Det kan forebygge vedlikeholdsetterslep i framtiden, sier direktør Hans Christian Holte i Difi.

Difi har utviklet verktøyet «Tidlig livssykluskostnader» på oppdrag for Miljøverndepartementet. Multiconsult har bidratt i utviklingen og beregnet hvor mye kommunene kan spare.

Halv milliard per år

Hvis kommunene investerer litt mer i energieffektivitet, løsninger som krever mindre vedlikehold og utforming som gjør renhold enklere, kan de spare 10–15 prosent på forvaltning, drift og vedlikehold.

Med dagens utbyggingstakt betyr det at det offentlige kan spare 30–50 millioner kroner per år. I et 20-års perspektiv utgjør det opptil 1 milliard kroner for ett års investeringer. Med samme utbyggingstakt som i dag, vil besparelsen være like stor for hvert eneste år. Kommunene eier 60 prosent av de offentlige byggene, og vil spare en tilsvarende andel.

Multiconsults beregninger er basert på 4 prosents kalkulasjonsrente og 60 års beregningsperiode.

I det nye verktøyet kan kommuner i ulike deler av landet sjonglere med ulike løsninger for standardbygg til blant annet barnehager og sykehjem – og se hva det lønner seg å investere i. Jo tidligere de gjør viktige valg, jo mindre blir den ekstra kostnaden. Når arbeidet er i gang, kan selv små endringer bli dyre.

Miljøbygg lønner seg

Å investere i energieffektive hus, bidrar ikke bare positivt til klimaregnskapet – det er også lønnsomt, påpeker miljøvernminister Erik Solheim (SV).

– Verktøyet viser at det er fullt mulig å velge miljøvennlige alternativer uten at det koster mer i et livsløpsperspektiv, sier han.

Dette avliver myten om at lavenergibygg eller passivhus fordobler investeringskostnadene. Økningen er bare mellom 3 og 10 prosent, som er innenfor normal usikkerhet i anbud.

Fredrikstad kommune har testet det nye verktøyet. Overingeniør Marte A. Kollstrøm sier det er svært relevant å bruke i planleggingen av nye bygninger.

– Jeg har inntrykk av at mange kommuner legger mest vekt på hva bygget vil koste som en investering, og mindre vekt på drift og vedlikehold. Dette er nok forklaringen på at mange kommunale bygninger forfaller fra dag én. Med det nye verktøyet kan disse utfordringene gjøres synlige i en tidlig fase, sier hun.

Difi-direktør Holte mener at alle kommuner, men særlig de små, vil ha nytte av verktøyet, som er enkelt i bruk.

Powered by Labrador CMS