Nyheter

Måtte ut med 400.000 for rot og sommel

Først krevde Halden kommune 400.000 kroner i saksbehandlingsgebyr. Så nektet de å møte Fylkesmannen for å finne en løsning på byggesaken, som fortsetter på sjette året.

Publisert Sist oppdatert

Nok en byggesak skaper strid i det politiske miljøet i Halden. Opposisjonen er oppbrakt over kommunens behandling av grunneier Roger Johansen og hans planer for hytteutbygging på Mørvikodden ved Svinesund.

Striden om hytteplanene hans kommer på toppen av flere andre plan- og byggesaker som har vakt politisk strid og stor offentlig debatt i Halden det siste året.

En hytteutbygging på Brattskott har gått helt til Høyesteretts ankeutvalg. Det avsa sist uke kjennelse om at kommunens byggeforbud må anses som opphevet. Utbygger har varslet mulig erstatningssak mot kommunen.

NRK Østfold har i høst avdekket at kommunens administrasjon på flere punkter ikke har fulgt opp politiske vedtak rundt utbyggingen av Halden Ishall. Kommunens svært omstridte stengning av ishallen førte til at byens eliteserielag i ishockey, IK Comet, i fjor gikk konkurs. Østfold kommunerevisjon har det siste året levert to rapporter med sterk kritikk av kommunens byggesaksbehandling. Den ene påviste flere saksbehandlingsfeil i en konkret hyttesak. Den andre, en forvaltningsrevisjon, avdekket svakheter i saksbehandlingen, som kan gi «inntrykk av at behandlingen og utfallet av en sak er personavhengig og til dels vilkårlig».

Rådmann Per Egil Pedersen avviste nylig all kritikk i en redegjørelse for kommunestyret.

– Har ikke noe å tape

Kommunal Rapport har snakket med flere tiltakshavere som sier de er fortvilet over det de opplever som uryddig og sendrektig saksbehandling i kommunens enhet for bygg, plan og geodata. De fleste sier de ikke tør stå fram før de har fått sakene sine i havn.

Roger Johansen mener han ikke lenger har noe å tape.

– Kommunen bryter lover og forskrifter. Dette dreier seg ikke bare om saken min. Mange opplever det samme, men tør ikke si noe. Vi kan ikke ha det slik. Jeg ser det som en samfunnsplikt å si fra, sier han til Kommunal Rapport.

Johansens tre byggesaker har vært til behandling i til sammen 18 år. Foreløpig. Bare én av sakene er avsluttet. Johansens egen bolig ble godkjent kort tid etter at Fylkesmannen i Vestfold overtok som settefylkesmann. Da hadde Halden kommune og Fylkesmannen i Østfold holdt på med saken i nærmere ni år, fra 1995 til 2003.

Reguleringssaken hans, som nå er til politisk behandling, handler om fortetting av et hyttefelt. Johansen varslet om igangsetting av reguleringsplanarbeid i mai 2005, mens første planforslag ble oversendt i april 2007. I tillegg har Johansen ventet i snart tre år på tillatelse til å bygge garasje like nedenfor eget hus.

Garasjesøknaden sendte Johansen første gang 28. februar 2008, forteller han. Etter lang tid uten å høre noe, sjekket han status i saken med kommunen, og fikk vite at søknaden ikke fantes verken i arkiv eller journal. Først 6. mai i år ble søknaden journalført, over to år etter at den skal ha blitt sendt inn første gang. Siden har Johansen ikke hørt ett ord fra kommunen i saken, noe som også bekreftes av oversikten i kommunens sakssystem. Svarfrist for et enkelt tiltak er tre uker, og en byggesøknad skal uansett behandles innen 12 uker.

Hytteutbyggingen i Mørvika skal etter planen nå opp i teknisk hovedutvalg for sjette gang, etter to runder i kommunestyret – som har fattet ulovlig vedtak i saken. Heller ikke nå vil sluttstrek bli satt.

Nektet å delta

Johansens plan er i tråd med kommuneplanen, der området er avsatt til fritidsbebyggelse. Men Fylkesmannen har lagt ned innsigelse og mener planen strider mot nasjonalstrandsonepolitikk. Manglende dialog og avklaringer mellom kommunen og Fylkesmannen er ett av Johansens problemer.

Miljøverndirektør Kjersti Gram Andersen hos Fylkesmannen vil ikke kommentere hvorfor saken har tatt så lang tid. Men hun påpeker at Fylkesmannen sendte sin innsigelse til kommunen i mars 2009.

– Kommunen kunne da tatt innsigelsen til følge og endret planen, gått i dialog med oss eller bedt om mekling. Det har vært noe dialog mellom Fylkesmannen og tiltakshaver. Men det har variert om kommunen har vært til stede på disse møtene, sier Gram Andersen.

Johansens reguleringsarkitekt, Erlend Eng Kristiansen ved Halden Arkitektkontor, har ført logg over saksgangen. Av den går det fram at Fylkesmannen i august 2009 anmodet kommunen om å stille på et forhandlingsmøte. Kommunens planavdeling svarte slik i en e-post til Fylkesmannen 24. august: «Av prinsipielle årsaker deltar vi ikke på slike møter».

Også andre møter, deriblant et forhandlingsmøte med fylkeskommunen, er holdt uten kommunen eller avlyst fordi kommunen ikke ville stille. Bare i ett møte med Fylkesmannen har kommunen vært representert, og da ved saksbehandler, ifølge arkitektens logg.

Endret 15 ganger

Johansens forslag til reguleringsplan omfattet først 78 hytter. Antallet er nå nede i 33 og andre tiltak er tatt ut. Etter pålegg fra kommunen har Johansen innhentet landskapsanalyse og trafikkanalyse fra profesjonelle konsulenter.

 – Planen er revidert 15 ganger. Det skyldes at prosessen har vært lang, og at kommunen har skiftet saksbehandler to ganger. Ved hvert skifte har det kommet nye synspunkter og vurderinger. Noen ganger har vi omtrent måttet starte forfra, forteller reguleringsarkitekt Kristiansen til Kommunal Rapport.

Leder Svein Olaussen (Ap) i teknisk hovedutvalg satte reguleringsplanen opp på utvalgets sakskart første gang i januar 2009. Da hadde det gått nesten fire år siden Johansen varslet om igangsetting av reguleringsarbeidet, og to år siden første plansøknad ble sendt inn. Siden sakspapirene først ble utdelt i møtet, ble saken utsatt.

Fristen i lovverket er 12 uker fra mottatt forslag til kommunen skal avgjøre om planforslaget skal legges ut på offentlig ettersyn. Til sammen skal en reguleringsplan ferdigbehandles innen 48 uker.

24. februar 2009 vedtok utvalgets flertall (Ap og KrF) å legge reguleringsplanen ut på offentlig høring. Mindretallet (Sp og Frp) protesterte, fordi de mente saken på langt nær var ferdig behandlet fra administrasjonens side.

Gebyrkrav

I løpet av høringen kom det inn 34 uttalelser, inkludert innsigelser fra Fylkesmannen.

Samtidig sendte kommunen krav om 389.901 kroner i saksbehandlingsgebyr. Gebyret var i henhold til tariffen i Halden, basert på antall kvadratmeter. Kommunen har egentlig frist på 12 uker fra planforslaget er mottatt til vedtak om offentlig ettersyn er fattet. Overskrides saksbehandlingsfristen, skal gebyret ifølge plan- og bygningsloven reduseres med 10 prosent hver uke i ti uker. Kommunen sier nå at den vil vurdere redusert gebyr bare hvis Johansen sender søknad om det.

I oktober 2009 satte utvalgsleder Olaussen igjen reguleringsplanen på sakskartet. Saken ble utsatt nok en gang, fordi et brev fra Halden Arkitektkontor ikke ble lagt fram for utvalget.

Etter to nye runder i utvalget vedtok kommunestyret 4. mars i år å godkjenne reguleringsplanen, selv om Fylkesmannens innsigelse ikke var trukket. I vedtaket forutsatte kommunestyret at tiltakshaver selv tilpasset planen tilFylkesmannens krav.

Et slikt vedtak er ikke lovlig, noe Fylkesmannen også straks påpekte i en «foreløpig klage». Det er kommunen som har ansvar for å mekle med Fylkesmannen for å justere planen og få fjernet innsigelsene mot den. Alternativet er å bringe saken inn for Miljøverndepartementet.

Uten sakspapirer

Ordfører Per Kristian Dahl (Ap) satte reguleringsplanen for Mørvikodden på sakskartet i kommunestyret 14. oktober i år. Klagen fra Fylkesmannen ble ikke lagt fram. Heller ikke utbyggers klage lå ved saken. Det forelå verken saksframlegg eller innstilling i saken fra rådmann Per Egil Pedersen.

Plan- og bygningsloven slår fast at det skal være saksframlegg i saker som legges fram til behandling, uansett om det er for første eller annen gang. Av saksframlegget skal det framgå hvordan innkomne uttalelser og konsekvenser blir vurdert.

– Det er svært uvanlig at saker behandles uten saksframlegg, sier ekspert på plan- og bygningslov, Jan Gudmund Aanerud i advokatfirmaet Hjort.

Aanerud er medforfatter av boka «Plan- og bygningsloven med kommentarer», som ble utgitt i år.

Avviser trenering

Nestleder Nils Sagstuen (Ap) i teknisk hovedutvalg er den som hele veien har fremmet alle forslag i saken. Han sier det er beklagelig at saken har tatt så lang tid, men avviser at den treneres.

– Vi har ikke noe ønske om det. Men saken må behandles i tråd med lover, regler og forslag, sier han til Kommunal Rapport.

I kommunestyret 14. oktober fremmet Sagstuen det han omtalte som et «utsettelsesforslag», på vegne av flertallet (Ap, SV og KrF).

Et utsettelsesforslag betyr at kommunestyret bare skal diskutere og votere over utsettelse eller ei, det er ikke lov å diskutere saksinnholdet. Det Sagstuen kaller utsettelse er imidlertid et forslag om å sende saken tilbake til teknisk hovedutvalg, i påvente av nærmere avklaringer fra Fylkesmannen. Men ordfører og partikollega Per Kristian Dahl behandlet forslaget som et utsettelsesforslag, og åpnet ikke for debatt om saken. Eirik Milde (H) fikk tegnet seg, etterlyste Fylkesmannens klage og framholdt at det er kommunestyret som må behandle den, ikke utvalget. Flertallet vedtok likevel å sende saken tilbake til utvalget.

Fylkesmannen sendte så nytt brev til Halden kommune 5. november. Her ble det etterlyst svar på klagen Fylkesmannen sendte over sju måneder tidligere.

– Vi har ikke fått respons på vår klage. Det tar vi opp igjen nå, sier miljøverndirektør Kjersti Gram Andersen hos Fylkesmannen.

I brevet går det fram at Fylkesmannen krever at to hytter i 100-metersbeltet i planen fjernes. Den ønsker også sju av de øvrige 31 hyttene fjernet, men er villig til å diskutere disse med kommunen.

– Nå ligger ballen hos kommunen, sier Gram Andersen.

Ifølge rådmann Per Egil Pedersen er det uaktuelt å mekle før saken har vært oppe til nok en behandling i kommunestyret.

– Vedtaket i kommunestyret vil bestemme om det er behov for mekling, sier rådmannen.

– Litt Kafka

Utbygger Roger Johansen er overbevist om at han har retten på sin side, og nekter å gi seg. Han har nå klaget til Fylkesmannens justisavdeling, både på kommunens og miljøvernavdelingens saksbehandling. Håpet er å få saken avgjort i et settefylke, slik hans kamp for å bygge sitt eget hus til slutt ble løst.

Ane Sofie Tømmerås er Johansens advokat. Hun harogså bakgrunn som stortingsrepresentant for Østfold Ap. Tømmerås sier hun aldri har sett maken til sendrektighet, manglende svar og rot.

– Det er litt Kafka-prosess. Hvorfor er det ikke mulig å få et vedtak? Jeg skjønner det virkelig ikke, sier hun.

Tømmerås synes det er merkelig at kommunen ikke har forsøkt å få fjernet innsigelsen fra Fylkesmannen, og at de til og med har nektet å stille på møter om dette.

Hos Johansen på Mørvika gård tærer venting, frustrasjon og stadig nye pålegg om utredninger og endringer, hardt både på nattesøvn, humør og økonomi.

– Man skal være naiv for ikke å oppfatte dette som personforfølgelse, sier han.

Verken ordfører Per Kristian Dahl eller utvalgsleder Svein Olaussen ønsker å kommentere denne saken, som begge har fått til gjennomlesning. Varaordfører John Østensvig (Ap) opplyser, rett før Kommunal Rapports artikler går i trykken, at kommunen snarest vil be om et meklingsmøte med Fylkesmannen om saken.

– Vi trenger ingen ny behandling i verken utvalg eller kommunestyre først, sier han.

Les disse sakene (for abonnenter/tilgang kan kjøpes):

Måtte ut med 400.000 for rot og sommel

Kommune uten tillit

- Kommunen må granskes

Legger ansvaret på politikerne

Anklages for svartelisting

Avviser svartelisting

Søknad fjernet fra journalen

Solgte eiendom og ga dispensasjon

Powered by Labrador CMS