Nyheter
Det glade vannvidd på Skarnes
SØR-ODAL: Vannskianlegg og badedam skal skape trivsel og tilflytting på Skarnes, tror ordfører Henning Myrvang. Det glade vanvidd, mener kritikerne. Men nå er det for sent å snu, for en 750 meters kanal borer seg allerede inn i skogen.
Det høres vanvittig ut. Vannskianlegg i Sør-Odal. Langt inn i skogen i Hedmark. Men en 750 meters kanal, 70 meter bred og to meter dyp er snart ferdig og skal fylles med vann i sommer. Det gjenstår å lage en 450 meters kanal, like dyp men noe smalere, samt en badedam med stupetårn. Det hele skal koste 16,2 millioner kroner. Det er satt av 300 mål så anlegget kan vokse, 150 mål er brukt.
- Det kommer til å bli så utrolig flott. Mennesket liker vann, vet du, smiler ordfører Henning Myrvang (Ap). Myrvang er bygdas ordfører gjennom 30 år, og har med sin entusiasme og rene flertall i kommunestyret fått igjennom prosjektet. Siden 1990 har han og ledelsen i den lokale vannskiklubben tumlet med planer om et anlegg. For vannski har faktisk tradisjoner i Sør-Odal. Vannskiklubben har kjørt på innsjøer og elver og fått fram talenter. Men et eget anlegg hvor bølger kan reguleres, har stått høyt på ønskelista. Det nye anlegget skal ikke bare være for proffe konkurransekjørere. Sør-Odal skal være senter for vannlek, fart og moro for ungdom i alle aldre. Om vinteren skal det være skøyter og skilek i anlegget.
Penger fra potetgull
Nå kjører lastebiler steinlass på byggeplassen. Ordføreren og den eneste private investoren viser oss rundt. Thomas Stang eier Maarud gård og bygningene til potetgullfabrikken ved samme navn. Han har satset 2,7 millioner på prosjektet. En runde til andre bemidlete mennesker i regionen ga ingen resultater. De ville ikke bidra til vanneventyret i Skarnes.
- Kanskje får vi med flere private investorer etter hvert når de ser hvor bra det blir, sier Stang. Han anser pengene for tapt, men det gjør ikke noe.
- Det er tradisjon i familien for å bidra litt til bygda. Bestefaren min bekostet lamper i kirka, faren min ga noe til gamlehjemmet. Jeg hadde lyst til å være med på dette, sier Stang. Han er også vannskientusiast og vara til kommunestyret for Høyre. Selv om han er i evig opposisjon til Myrvang i kommunestyret, er de to helt enige om vannskianlegget.
- Får vi til dette, har vi noe som er helt unikt. Noen ingen andre har. Det blir et samlingssted for ungdom i bygda, og det vil trekke folk fra hele Østlandet og langt inn i Sverige, sier Stang.
- Er så ingen som er skeptiske til prosjektet?
- Vi har så stor tro på dette, at vi hører ikke på det øret, sier Myrvang og Stang nikker leende.
Ingen kommunal oppgave
Men skeptikere er det. Både Høyre og Frp har vært lite begeistret for at kommunen skal betale så mye av gildet. Men når de først er i gang, støtter de prosjektet. SV og Sp er fremdeles imot.
- Dette er ikke noen kommunal oppgave, og i SV er vi veldig kritiske til å bruke å mye kommunale midler på dette. At en så liten kommune som vår skal ta seg av et slikt kjempeanlegg, er jeg redd blir for mye, sier gruppeleder i SV, Tone Teppen. Hun synes heller ikke miljøkonsekvensene er godt nok utredet. Anlegget ligger ved en tidligere søppelfylling. Hun synes ikke kommunen har fått gode nok garantier om at avrenning ikke forurenser anlegget.
Sør-Odal er en ROBEK-kommune, det vil si at de er på Kommunaldepartementets svarteliste over kommuner med dårlig økonomistyring. De har styrt med underskudd i flere år, og trolig går det mot et minus i år også. På siste kommunestyremøtet vedtok politikerne å kutte sju millioner på pleie- og omsorgsbudsjettet. Teppen ser at vannskipengene kunne trenges i den sektoren.
- Jeg kan heller ikke se at det lagt fram en god plan for driften. Slik det ser ut nå må kommunen yte bidrag til driften, og det går ikke i lengden, sier Teppen.
Vil bli flere
Ordfører Myrvang blir også litt vag når det er snakk om driften av anlegget.
- Vi er nødt til å jobbe mer med driftsorganisasjonen.Vi vil ha noen ansatte, men vi må basere oss mye på dugnadsarbeid. Litt billettinntekter vil det bli, men tanken er at mange av aktivitetene skal være gratis, sier Myrvang. Han mener det kan bli fint å bruke anlegget i markedsføringen av kommunen. Det vil gi nye innbyggere, som gir flere skatteinntekter. Det er allerede gjort klart for flere byggefelt i bygda.
Sør-Odal har 7.500 innbyggere. De har et mål om å bli 10.000 innbyggere i 2015. Vannskianlegget er et ledd i den planen. Flere barnefamilier er det kommunen ønsker.
- Når de ser vannskikonkurranser fra Skarnes på Eurosport, så kommer nok folk nede Groruddalen i Oslo til å tenke over hvor det er best å bo, sier Stang. Fra Sør-Odal til Oslo er det bare sju mil. Pendlere er velkomne. Det samme er bedrifter og folk med en gründer i magen.
Myrvang og Stang ser for seg både NM, EM og VM på vannski i Skarnes. Ordføreren har allerede omtalt det som Europas flotteste vannskianlegg etter å ha sett flere anlegg rundt om i Europa. At det er god næringsutvikling å satse på opplevelser, er han ikke i tvil om.
- Dette er et sprekt prosjekt. En tøff satsing. Men det gjør seg ikke selv. Her må vi jobbe for å få til alt, sier Stang.
- Ja,ingenting er umulig når man bare vil, smiler ordfører Myrvang optimistisk.